Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Saját kiadványok

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége fontosnak tartja a vállalkozószellem növelését a helyi fiatalok körében. Ebből a meggondolásból készítettük el a „Merj vállalkozni” kalauzt. A kalauz elsődleges célja, hogy néhány alapvető információ átadásával segítséget nyújtson a vállalkozni vágyó fiataloknak az elindulásban.

Napjainkban fontos, hogy a megyében élő fiatalok itthon maradjanak, a megyében éljék le az életüket. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége ezért is készített egy kalauzt, arról, hogy hogyan lehet munkanélkülinek regisztrálni, miért jó ez és miért éri meg alkalmazni egy regisztrált munkanélkülit. Az ügynökség próbál minden információt és segítséget megadni az embereknek, ahhoz, hogy itthon boldoguljanak, ezt a célt szolgálja a „Munkaügyi kalauz".

Manapság egyre több olyan helyzettel szembesülhetünk, hogy bár megfizetnénk,
nem találunk jó munkaerőt mezőgazdasági munkára. Beszélhetünk
konkrétan a kertészeti foglalkozásról, amely a futószalagon gyártással ellentétben
nem a gyors termelésről szól, viszont előnye, hogy ha valaki odaadással
végzi, biztos megélhetést jelenthet számára. A helyben előállított termékek
mellett szól az is, hogy nyomon követhető a származásuk, a termelőtől magától
meg lehet kérdezni, hol és hogyan állította elő, esetleg biotermékről van-e szó.

Duális képzés Hargita megyében

 

A duális képzés a szakoktatás olyan szervezési formája, amely a következő sajátos jellemzőkön alapszik:

A „Miért jöjjek haza?” katalógust, a fiatalok külföldre való elvándorlása tette szükségessé. Fő célunk, felhívni a szülőföldjük biztosította lehetőségekre a figyelmüket: támogatási és pályázati lehetőségek, továbbképzési lehetőségek, és további hasznos témák.

A Felszolgálási ismeretek tanulási segédlet, a magyar anyanyelvű szakosztályokban tanító tanároknak és tanuló diákoknak, nyújt segítséget a tananyag elsajátításához. A segédley a román nyelvű tankönyvekből tartalmaz fordított részeket, tevékenységi javaslatokat, gyakorlatokat diákoknak. A javasolt gyakorlatot, tevékenységek célja a nemzeti standardokban megjelölt szakmai ismeretek elsajátítása a tanulók által.

A Felszolgálási ismeretek tanulási segédlet, a magyar anyanyelvű szakosztályokban tanító tanároknak és tanuló diákoknak, nyújt segítséget a tananyag elsajátításához. A segédley a román nyelvű tankönyvekből tartalmaz fordított részeket, tevékenységi javaslatokat, gyakorlatokat diákoknak. A javasolt gyakorlatot, tevékenységek célja a nemzeti standardokban megjelölt szakmai ismeretek elsajátítása a tanulók által.

A könyv célja az, hogy segédanyag legyen a villamossági szakosztályokban tanuló diákok számára, illetve az ezekben az osztályokban oktató pedagógusoknak. Felhasználható több villamossági tantárgy tanulásakor.

A világszinten erősődő verseny következtében az árukínálat látványos fejlődését tapasztaljuk, összhangban a fogyasztói és társadalmi igények folyamatos növekedésével. Ez a fejlődés a termékek és szolgáltatások minősége – amely a vállalatok versenyképességét meghatározó tényező – fontosságának növekedését eredményezi.

Makroökönómiai szinten a termékek és szolgáltatások minőségét az életminőséggel szoros kapcsolatban értékelik, egyre több rendeletet, kötelező érvényű szabványt alkalmaznak, amelyek az életet, a személyek egészségét és környezetét védik. Napjainkban a vállalatok, így a vendéglátó vállalatok is, a minőséget több módon közelítik meg, attól függően, hogy a piacon milyen pozíciót akarnak elérni. Függetlenül azonban a megközelítés módjától, fontos úgy kiválasztani a minőséget leíró jellemzőket és tulajdonságokat, hogy lehetővé tegyék a fogyasztói és társadalmi igények kielégítési szintjének a mérését.

A fiatalok segítése érdekében Hargita Megye Tanácsa, ennek alintézménye Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége együttműködve Hargita Megye Tanfelügyelőségével összeállította a Szakképzési lehetőségek Hargita megyében c. kiadványt. Célunk, hogy az általános iskolás diákok minél átfogóbb képet kapjanak a szakképzési lehetőségekről, legyen szó szaklíceumi, szakiskolai vagy technikumi oktatásról.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a fiatalok támogatása céljából publikálta a Hargita Hazavár fiatalok lapját. Igyekszünk olyan, a fiatalok számára fontos és érdekes információkat közzétenni mint példáúl: álláslehetőségeket bemutató online platform, egy cég létrehozásának lépései, 10 jó tanács egy vállalkozás működtetéséhez, jó példák bemutatása, diákmunka, valamint továbbképzési lehetőségek.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a fiatalok támogatása céljából publikálta a Hargita Hazavár fiatalok lapját. Igyekszünk a fiatalok számára fontos és érdekes információkat közzétenni mint példáúl: ifjúsági napok tematikus bemutatása, megélhetési lehetőségek a Székelz termék égisze alatt, óralátogatások és a szakoktatás támogatása.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Tanfelügyelősége együttműködésében került kiadásra a Marketing munkafüzet XI. osztálya számára.

Ez elsősorban a szolgáltatások profilú, gazdasági, kereskedelmi valamint turisztikai szakképzést nyújtó szakközépiskolák számára készült. A marketing alapismereteket tartalmazó segédanyag, egyben feladatgyűjtemény is.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Tanfelügyelősége együttműködésében került kiadásra a könyvelés munkafüzet X-ik osztályos diákok számára.