Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Saját kiadványok

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége fontosnak tartja a vállalkozószellem növelését a helyi fiatalok körében. Ebből a meggondolásból készítettük el a „Merj vállalkozni” kalauzt. A kalauz elsődleges célja, hogy néhány alapvető információ átadásával segítséget nyújtson a vállalkozni vágyó fiataloknak az elindulásban.

A diákok körében végzett 2016-os felmérés eredményei is indokolták a kalauz összeállítását: a felmérésben szereplő 2507 végzős diák közül 55,6% (1394 diák) azt nyilatkozta, hogy a jövőben vállalkozást szeretne létrehozni. Az eredmények kiértékelése nyomán megállapítható, hogy a vállalkozószellem a maroshévízi térségben a legnagyobb. Ezt követi sorra a gyergyói-, a csíki és az udvarhelyi térség (a felmérés eredményeiről részletesebb információ található a következő linken: http://bit.ly/2mdN1vq

A „Merj vállalkozni” kalauz segítséget nyújt az olvasónak abban, hogy az ötlettől eljusson a megvalósításig: lépésről lépésre bemutatja a vállalkozásindítás folyamatát, alapvető információt nyújt a vállalkozási formákról, a cégbejegyzés folyamatáról, feltüntetve néhány lehetséges állami támogatási lehetőséget is: a Kezdő vállalkozás programot (legtöbb 10 000 euró értékű vissza nem térítendő támogatás, 50%-os önrésszel), a Start programot (legtöbb 120 000 lej támogatás, 10%-os önrésszel). A kalauz tartalmazza továbbá két gyakori vállalkozási forma ismertetését (kezdő KFT – SRL-D és a PFA), amelyeket létre lehet hozni például autószerelő műhely elindításához, szépségszalon nyitásához, kőműves vállalkozás elindításához, illetve könyvelő iroda nyitásához.

A "Merj Vállalkozni" kalauz letölthető a csatolmányból.