Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Vállalkozóbarát Hargita megye

A program célja, hogy a köz- és magánszféra, illetve a gazdasági élet többi szereplője közti kapcsolatot erősítse. Ennek érdekében az Ügynökség gazdasági fórumokat szervez a vállalkozóknak, polgármestereknek, közintézményeknek, a közbirtokosságok képviselőinek, ahol alkalom nyílik arra, hogy a más régiókban, más országokban bevált jó gyakorlatokat megosszák, majd gyakorlatba ültessék a későbbiekben.

A vállalkozóbarát Hargita megye elnevezésű program tehát egy olyan kedvező klíma megteremtésére irányul, ahol a köz- és magánszféra együttműködése, illetve egy mindkét irányban jól működő információáramlás megteremtése által a vállalkozók problémáit, nehézségeit gyorsabban és hatékonyabban lehet orvosolni, illetve a bürokrácia csökkentésével és a rendszer átláthatóságának növelésével hatékonyabbá válhat az ügyintézés.

Az Ügynökség közvetítő szerepe révén hozzájárul a hatékony együttműködés útjába álló akadályokat próbálja felszámolni, a találkozások során azonosított problémákat kiértékeli, javaslatokat tesz az érintett intézmények felé, és lehetőségeihez mérten segít a nehézségek felszámolásában.

Program felelos: 
Date of event: 
hétfő, június 15, 2020 - 13:13
Address: 
Csíkszereda

A Hargita hazavár program által nem csak azoknak kívánunk egy biztos információs hátteret biztosítani akik külföldről szeretnének haza jönni, hanem azoknak is akik szülőföldjükön akarnak megélhetést teremteni maguknak.

 

Nézzék meg Online állásbörzénket és tekintsék meg a http://hargitahazavar.ro oldalunkat, hisz folyamatosan kerülnek feltöltésre a megüresedett állások.

Date of event: 
péntek, május 15, 2020 - 09:57
Address: 
Szabadság tér, 5 sz.

A jelenlegi időszakban sajnos a megszokott gazdasági fórumok megszervezése nem lehetséges, mint eddig, ahol szakemberek tudtak Önök számára hasznos információkat megosztani pályázati lehetőségekről, Hargita megye jelenlegi gazdasági helyzetéről, új kapcsolatokról. Viszont igyekeztünk megoldást találni arra, hogy most is segíteni tudjunk Önöknek, hogy ebben az időszakban is, minél több információ birtokába juthassanak.
A héten ismét két szakember ossza meg Önökkel a tapasztalatait. Fancsali Kálmán, pályázati szaktanácsadó két pályázati lehetőséget ismertet Önökkel, illetve Sándor Magdolna, jogász, 10 jó tippet oszt meg induló vállalkozások esetén, valamint az első héthez hasonlóan egy vállalkozó is bemutatja, hogy a mostani időszakban, hogyan tevékenykedik a vállalat.

2019. december 16-án, a gyergyószentmiklósi „Fogarasy Mihály” Műszaki Líceumban megrendezésre kerülő workshop házigazdája Részeg Ildikó igazgatónő volt, aki saját tanulmányútja által hangsúlyozta a szakoktatás fontosságát. Egy szakma elsajátítása biztonságot kölcsönöz egy fiatal számára – emelte ki az igazgatónő.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója beszédében átfogó jelleggel tájékoztatta a jelenlévő diákokat, hogy forduljanak bátran az ügynökséghez, hisz nem csak pályázatokban, a gyakornokoskodásban, hanem munkahelykeresésben is tudnak információkat adni: a fiatalok támogatása érdekében jött létre az online állásközvetítő platform, a hargitahazara.ro is. Az igazgató azt is hozzátette, hogy ha mégis szerencsét próbálnak külföldön, tegyék azt a tanult szakmában és az ott szerzett tapasztalatokat itthon próbálják meg kamatoztatni. A jó szakemberek itthon is értékelve vannak!

Image: 
Date of event: 
hétfő, december 16, 2019 - 10:00
Address: 
Fogarasy Mihály Műszaki Líceum

2019. december 16-án kerül megrendezésre a nyolcadikosoknak szánt workshop, melynek helyszíne a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum, Gyergyószentmiklós.

A szakoktatás fontosságát, és egy jó szaktudással rendelkező szakember szülőföldjén való biztos megélhetés voltak az „I Szakmák hétvégéje” című esemény főbb üzenetei. A Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és az Arbor Vállalkozók Egyesülete társszervezésében megrendezett eseményen nyolc Hargita megyei iskola – fafeldolgozás szakos – diákjai mérték össze tudásukat. Az esemény első felében, a diákok részt vettek egy rövid fórumon, ahol famegmunkálásban tevékenykedő vállalkozóktól hallhattak pályájuk kezdési nehézségeiről, és a szakma rejtette lehetőségekről.

Image: 
Date of event: 
péntek, november 15, 2019 - 08:30
Address: 
Gyergyószentmiklós

2019. november 15-én kerül megrendezésre az I. Szakmák hétvégéje elnevezésű esemény Gyergyószentmiklóson, ahol négy – Gyergyó, Csík, Udvarhely és Keresztúr - térségből vesznek részt famegmunkálás szakon tanuló diákok, akik hármas csoportokban mérik össze tudásukat. Az első fordulóban egy adott műszaki rajz alapján, egy hulladéktárolót fognak összeszerelni. A második fordulóban, előre legyártott faelemekből fog egy faházikót építeni a legjobbnak bizonyuló csapat.

A rendezvény célja, hogy a diákok versenyszerűen kipróbálhassák magukat a famegmunkálásban, illetve az iskolában tanultakat élesben is letesztelhessék.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrás Központ társszervezésében 2019. október 15-én szakmabemutatóra került sor a csíkszeredai "Venczel József" Szakközépiskolában. A meghívottak más-más gazdasági ágazat képviselőiként osztották meg a jelenlévőkkel a szakmai életútjuk során szerzett tapasztalatokat.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége igazgatója elmondta, hogy a fiatalok külföldre való vándorlása nem csak a gazdasági helyzetnek tudható be, hanem egy divathullámról is beszélhetünk. A fiatalok, ha szeretnének, menjenek külföldre és az ott szerzett tapasztalatot itthon igyekezzenek kamatoztatni, viszont a külföldi lét alatt elfeledett kapcsolati hálót nehezen lehet pótolni. A vezető elmondta, fontos pályázatok vannak amiket ki kell használni, majd megosztotta a jelenlévőkkel saját tapasztalatait és elmondta: 22 évesen nyerte az első pályázatot.

Image: 

2019. október 11-12. között, a Székelyföld Napok keretében került megrendezésre a Hagyományos, helyi és Székely termékek őszi kiállítása és vására, valamint a Mézfesztivál is. A rendezvényen Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által állított sátornál az érdeklődők információkat szerezhettek a kiállított Székely termék védjegyes termékekről, továbbá az ügynökség más programjairól, kiemelve a hargitahazavar.ro online állásközvetítő portált. A honlap működtetése által, fő célunk egyrészt a fiatalok segítése a szülőföldjükön, valamint képzett fiatalok külföldről való hazavonzása. A hargitahazavar.ro honlapon úgy a köz-, mint a magánszféra által kerülnek feltöltésre a megüresedett állások. Ezt kívánjuk minél szélesebb körben bemutatni a hazatérni vágyó fiataloknak, de nem csak.

Image: 

A Székelyföldi Gazdanapok 2019. szeptember 21-22. között két helyszínen kerültek megrendezésre. Szeptember 21-én, szombaton került sor a Felcsíki Gazdanapra Csíkdánfalván, a Kubik gödörnél, ahol Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége is képviseltette magát az ügynökség által állított sátornál. Itt az érdeklődők információkat szerezhettek az ügynökség tevékenységeiről, valamint a kiállított promóciós anyagokat is megtekinthették, hazavihették. Szeptember 22-én, vasárnap Csíkszentsimonban került sor az Alcsíki Gazdanapra, ahol az ügynökség szervezésében több helyi termelő vett részt és állította ki a hagyományos termékeit.

Image: 

Oldalak