Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Vállalkozóbarát Hargita megye

A program célja, hogy a köz- és magánszféra, illetve a gazdasági élet többi szereplője közti kapcsolatot erősítse. Ennek érdekében az Ügynökség gazdasági fórumokat szervez a vállalkozóknak, polgármestereknek, közintézményeknek, a közbirtokosságok képviselőinek, ahol alkalom nyílik arra, hogy a más régiókban, más országokban bevált jó gyakorlatokat megosszák, majd gyakorlatba ültessék a későbbiekben.

A vállalkozóbarát Hargita megye elnevezésű program tehát egy olyan kedvező klíma megteremtésére irányul, ahol a köz- és magánszféra együttműködése, illetve egy mindkét irányban jól működő információáramlás megteremtése által a vállalkozók problémáit, nehézségeit gyorsabban és hatékonyabban lehet orvosolni, illetve a bürokrácia csökkentésével és a rendszer átláthatóságának növelésével hatékonyabbá válhat az ügyintézés.

Az Ügynökség közvetítő szerepe révén hozzájárul a hatékony együttműködés útjába álló akadályokat próbálja felszámolni, a találkozások során azonosított problémákat kiértékeli, javaslatokat tesz az érintett intézmények felé, és lehetőségeihez mérten segít a nehézségek felszámolásában.

Program felelos: 

2019. december 16-án, a gyergyószentmiklósi „Fogarasy Mihály” Műszaki Líceumban megrendezésre kerülő workshop házigazdája Részeg Ildikó igazgatónő volt, aki saját tanulmányútja által hangsúlyozta a szakoktatás fontosságát. Egy szakma elsajátítása biztonságot kölcsönöz egy fiatal számára – emelte ki az igazgatónő.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója beszédében átfogó jelleggel tájékoztatta a jelenlévő diákokat, hogy forduljanak bátran az ügynökséghez, hisz nem csak pályázatokban, a gyakornokoskodásban, hanem munkahelykeresésben is tudnak információkat adni: a fiatalok támogatása érdekében jött létre az online állásközvetítő platform, a hargitahazara.ro is. Az igazgató azt is hozzátette, hogy ha mégis szerencsét próbálnak külföldön, tegyék azt a tanult szakmában és az ott szerzett tapasztalatokat itthon próbálják meg kamatoztatni. A jó szakemberek itthon is értékelve vannak!

Image: 
Date of event: 
hétfő, december 16, 2019 - 10:00
Address: 
Fogarasy Mihály Műszaki Líceum

2019. december 16-án kerül megrendezésre a nyolcadikosoknak szánt workshop, melynek helyszíne a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum, Gyergyószentmiklós.

A szakoktatás fontosságát, és egy jó szaktudással rendelkező szakember szülőföldjén való biztos megélhetés voltak az „I Szakmák hétvégéje” című esemény főbb üzenetei. A Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és az Arbor Vállalkozók Egyesülete társszervezésében megrendezett eseményen nyolc Hargita megyei iskola – fafeldolgozás szakos – diákjai mérték össze tudásukat. Az esemény első felében, a diákok részt vettek egy rövid fórumon, ahol famegmunkálásban tevékenykedő vállalkozóktól hallhattak pályájuk kezdési nehézségeiről, és a szakma rejtette lehetőségekről.

Image: 
Date of event: 
péntek, november 15, 2019 - 08:30
Address: 
Gyergyószentmiklós

2019. november 15-én kerül megrendezésre az I. Szakmák hétvégéje elnevezésű esemény Gyergyószentmiklóson, ahol négy – Gyergyó, Csík, Udvarhely és Keresztúr - térségből vesznek részt famegmunkálás szakon tanuló diákok, akik hármas csoportokban mérik össze tudásukat. Az első fordulóban egy adott műszaki rajz alapján, egy hulladéktárolót fognak összeszerelni. A második fordulóban, előre legyártott faelemekből fog egy faházikót építeni a legjobbnak bizonyuló csapat.

A rendezvény célja, hogy a diákok versenyszerűen kipróbálhassák magukat a famegmunkálásban, illetve az iskolában tanultakat élesben is letesztelhessék.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrás Központ társszervezésében 2019. október 15-én szakmabemutatóra került sor a csíkszeredai "Venczel József" Szakközépiskolában. A meghívottak más-más gazdasági ágazat képviselőiként osztották meg a jelenlévőkkel a szakmai életútjuk során szerzett tapasztalatokat.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége igazgatója elmondta, hogy a fiatalok külföldre való vándorlása nem csak a gazdasági helyzetnek tudható be, hanem egy divathullámról is beszélhetünk. A fiatalok, ha szeretnének, menjenek külföldre és az ott szerzett tapasztalatot itthon igyekezzenek kamatoztatni, viszont a külföldi lét alatt elfeledett kapcsolati hálót nehezen lehet pótolni. A vezető elmondta, fontos pályázatok vannak amiket ki kell használni, majd megosztotta a jelenlévőkkel saját tapasztalatait és elmondta: 22 évesen nyerte az első pályázatot.

Image: 

2019. október 11-12. között, a Székelyföld Napok keretében került megrendezésre a Hagyományos, helyi és Székely termékek őszi kiállítása és vására, valamint a Mézfesztivál is. A rendezvényen Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által állított sátornál az érdeklődők információkat szerezhettek a kiállított Székely termék védjegyes termékekről, továbbá az ügynökség más programjairól, kiemelve a hargitahazavar.ro online állásközvetítő portált. A honlap működtetése által, fő célunk egyrészt a fiatalok segítése a szülőföldjükön, valamint képzett fiatalok külföldről való hazavonzása. A hargitahazavar.ro honlapon úgy a köz-, mint a magánszféra által kerülnek feltöltésre a megüresedett állások. Ezt kívánjuk minél szélesebb körben bemutatni a hazatérni vágyó fiataloknak, de nem csak.

Image: 

A Székelyföldi Gazdanapok 2019. szeptember 21-22. között két helyszínen kerültek megrendezésre. Szeptember 21-én, szombaton került sor a Felcsíki Gazdanapra Csíkdánfalván, a Kubik gödörnél, ahol Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége is képviseltette magát az ügynökség által állított sátornál. Itt az érdeklődők információkat szerezhettek az ügynökség tevékenységeiről, valamint a kiállított promóciós anyagokat is megtekinthették, hazavihették. Szeptember 22-én, vasárnap Csíkszentsimonban került sor az Alcsíki Gazdanapra, ahol az ügynökség szervezésében több helyi termelő vett részt és állította ki a hagyományos termékeit.

Image: 

A 2019-2020-as tanévben is folytatja Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége az itthon maradást szorgalmazó osztályfőnöki óralátogatásokat. 2019. szeptember 19-én Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége részéről Király Szabolcs, három, a diákok körében végzett felmérés eredményét mutatta be a gyergyócsomafalvi „Köllő Miklós" Általános Iskolában.

Image: 

Oldalak