Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Erdőgazdálkodás

Dátum:
kedd, március 21, 2023 - 14:00
, ,

Egyhelyen a Hargita megyei erdőgazdálkodók jövő generációja.

Az első erdész szakmai versenynek a Venczel József Szakközépiskola adott otthont, amely március 21-én volt megszervezzve az Erdők Világnapja alkalmából. A vetélkedőn középiskola diákjai mérték össze tudásukat.

Köszönjük a részvételt a Gyergyóhollói Szakközépiskolának, a Puskás Tivadar Szakközépiskolának, a Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Középiskolának és a Venczel József Szakközépiskolának!

Gratulálunk a diákoknak és bízunk abban, hogy szakmájukban megtalálják az elhivatottságot!

Dátum:
péntek, január 27, 2023 - 19:15
, , ,

Értékünk az erdő!

Térségünk gazdag természeti értékekkel büszkélkedhet, amelyekben az erdők kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének Hargita Megye Tanácsa által megbízott hatáskörébe tartozik az erdészet területén nyújtott tájékoztatás és tanácsadás biztosítása, amely prioritásaink között szerepel.

Dátum:
csütörtök, április 14, 2022 - 15:00
, , ,

Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége Elekes Mózes erdőmérnők-erdő program felelős vezetésével és a Vidékfejlesztési Egyesület közösen együttműködve 2022-ben az életet jelentő fák program keretén belül 25 000 csemetet ültetnek el.

Dátum:
kedd, november 26, 2019 - 10:45
, , , ,

Hosszútávú erdőgazdálkodásra van szükség Hargita megyében! – hangzott el november 26-án, kedden délben a csíkszeredai megyeházán szervezett konferencián. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége neves szakembereket, érintett vállalkozókat, közbirtokossági vezetőket hívott meg az erdős konferenciára és az azt követő kerekasztalra.

Dátum:
kedd, november 19, 2019 - 12:30
,

Elköteleződésre van szükség a román minisztérium részéről – hangzott el a Csíkszeredában megszervezett Európai Nagyragadozó Platform regionális műhelymegbeszélés végszavaként november 19-én.

Dátum:
szerda, április 17, 2019 - 09:30
, ,

Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Maroshévíz Erdészeti Igazgatóság közös szervezésében 2019. április 17-én facsemete ültetésre került sor Maroshévízen. Az egész napos eseményen a galócási „Dumitru Gafton” Általános Iskola V-VIII osztályos diákjai vettek részt.

Dátum:
péntek, április 12, 2019 - 10:00
, , ,

Hargita Megye Tanácsa, az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, valamint a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság közös szervezésében április 12-én, pénteken facsemete ültetésre került sor #Zsögöd-ben.

Dátum:
kedd, december 4, 2018 - 16:15
,

Pogány-havas Natura 2000 Gondnoksága, Homoródkarácsonyfalva Közbirtokossága és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége közös szervezésben kíván - egy komplex természetvédelmi program keretében - az erdőkitermeléssel dolgozó személyek képzéséhez hozzájárulni.

Dátum:
hétfő, június 4, 2018 - 16:45
, ,

Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség figyelmet szeretne fordítani a precíziós gazdálkodás fokozott ismertetésére, éppen ezért 2018. június 4.-én, hétfőn, a „Venczel József” Szakközépiskola erdészeti technikus X. osztályának diákjai laborlátogatáson vettek részt a Hargita Megye Talajtani és Agrokémiai hivatalánál.

Dátum:
kedd, április 17, 2018 - 09:00
, , , ,

Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság, Csíkszentsimoni „Fenyves” Közbirtokosság, Csíkszentsimoni erdészet és Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatala közös szervezésében 2018. április 17.-én facsemete ültetésre került sor Csíkszentsimonban. Az egész napos eseményen három iskolából (Endes József Általános Iskola, Csíkszentsimon; Tívai Nagy Imre Szakközépsikola, Csíkszentmárton; Venczel József Szakközépiskola, Csíkszereda) érkező, több mint száz diák 3000-nél több lucfenyő csemetét ültetett el.

Dátum:
péntek, december 15, 2017 - 11:00
,

Erdőkultúra, erdőpedagógia - kihívások, lehetőségek a székelyföldi térségben címmel tartottak szakmai fórumot a csíkszeredai megyeházán december 15-én, pénteken. Bíró Albin, a Csíki Magánjavak elnöke moderálta a fórumot, és köszöntötte a résztvevőket.

Dátum:
péntek, november 17, 2017 - 13:00
, ,

Borboly Csaba a fakitermelők felé: ne tegyük tönkre a közösen felújított útjainkat

Az erdő Hargita megye legfontosabb kincse címmel tartottak Erdészeti Workshopot Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének szervezésében november 17-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán. Az eseménnyel a szervezők egy munkacsoport létrehozását is kilátásba helyezték, hogy a megyei szakemberek segítségével megoldást találjanak, javaslatokat fogalmazzanak meg a tűzifa és egyéb problémákra.

Dátum:
hétfő, augusztus 28, 2017 - 13:30

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a megye gazdaságfejlesztésének elősegítése érdekében figyelemmel kíséri az aktuális pályázati lehetőségeket, hogy a megyénkből minél többen igényelhessenek vissza nem térítendő támogatást.

Ezúttal a fejlesztési ügynökség munkatársai olyan, erdőgazdálkodással kapcsolatos támogatásokat kerestek, amelyekre még van lehetőség pályázatot leadni, ilyen a Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretein belül a 8.1 - es alintézkedés „Erdősítés és erdősített területek létrehozása”.

Dátum:
kedd, június 13, 2017 - 13:30

A Greenpeace elkészítette a 2016-os évre vonatkozó jelentését a romániai erdőkben történt illegális fakitermelésről. A felmérés eredményei aggasztóak, de ugyanakkor bizakodásra is okot adnak, mivel annak ellenére, hogy hatalmas számokról, ezáltal károkról van szó, csökkenő tendencia vehető észre a korábbi évekhez képest. A 2016-os évben 9444 illegális fa kivágás történt, ebből 5222 minősült bűncselekménynek, ez 26 esetet jelent naponta, ami nagyon sok! Ellenben a 2015-ös évhez képest 47%-kal csökkent az illegális fakivágások száma, ami biztató jelnek mondható.