Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Helyi, hagyományos és székely termékek népszerűsítése

A program célja a megye különböző térségeire jellemző hagyományos értékek, a helyi és hagyományos termékek, illetve szolgáltatások megismertetése és népszerűsítése a lakosság körében, a kulturális, gasztronómiai és kézműves hagyományok védelme és átörökítése.

Idén immár huszonötödik alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen az Őszi Vásár rendezvénysorozatot, melynek keretében gazdasági konferenciát és szakmai kerekasztalt is tartottak. 2017. szeptember 28-án a polgármesteri hivatal Szent István termében, telt ház előtt tartott megnyitó beszédek után számos szakmai elöljáró, valamint fiatal vállalkozó tartotta meg előadását a gazdasági konferencián.

Kép: 

Hagyományos és helyi termékeket tekinthettek meg és kóstolhattak szerdán, július 19-én a tusványosi fesztiválozók. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében több termelő is bemutatta és ínycsiklandó falatokat kínált a résztvevőknek a Kríza János sátorban.

Kép: 
Az esemény dátuma : 
szombat, október 20, 2018 - 09:00
Cím: 
Szabadság tér, 5 sz.

Az Őszi nagy vásárt követően októberben is megrendezésre kerül a Hagyományos termékek havi kiállítása és vására Hargita Megye Tanácsának oszlopcsarnokában.

Az ősz a betakarítás évszaka, így egy terménykínálatban igen gazdag vásár várható a 2018. október 12-13. között megrendezésre kerülő Hagyományos Termékek Őszi Vására és Csíkszéki Mézfesztivál alkalmából.

A hagyományos- és helyi termékek kiállítása és vására mindkét nap 9.00 és 18.00 óra között várja a látogatókat.

Kép: 

A székelyudvarhelyi Városi Sportcsarnok és környéke adott helyet a 2018. október 4-7. között megrendezésre kerülő Őszi vásár rendezvénysorozatnak. A színes programajánlatban Székely termékek fesztiválja, hagyományos termékek vására és koncertek is szerepeltek.

Kép: 

Hatodik alkalommal rendezték meg, a nagy népszerűségnek örvendő „Falu a városban” elnevezésű rendezvényt Csíkszeredában. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében, ízletes termékeikkel a helyi termelők is jelen voltak a 2018. szeptember 22-23. közötti rendezvényen. Az élelmiszer kategóriában megízlelhetőek és megvásárolhatóak voltak a hagyományos eljárással előállított sajtok, házikenyerek, lekvárok és szörpök, pálinkakülönlegességek, zöldségfélék, a kézműves termékeknél megtalálhatóak voltak a fából faragott dísz- és használati tárgyak, valamint a szellemi termék kategóriát a kiállított könyvek képviselték.

Kép: 

Harmadik helyen ért célba a Nemzeti Vágta hetedik előfutamán Tamás Csaba Fiber nevű lovával. Hargita Megye Tanácsa alintézményén keresztül, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által közel ötven ezer lejjel támogatta a farkaslaki Lófő Egyesületet, amelynek lovasa szombaton, szeptember 15-én állhatott rajthoz a vágtán.

Az eseményen jelenlévő fejlesztési ügynökség tagjai a Székely termékeket is népszerűsítették. Cilip Árpád, az ügynökség vezetőjének beszámolója szerint a standon kipakolt lekvárok, mézek, mézeskalácsok, valamint a hentesáruk és sajttermékek is elfogytak. Az igazgató szerint a Székely termék Budapesten egyre népszerűbb, amit az is jelez, hogy minden alkalommal gyorsan elfogynak a termékek.

Kép: 

Kedvező időjárás és nagy érdeklődés övezte a Hagyományos és helyi termékek szeptemberi kiállítását és vásárát. A kiállított termékek között megtalálhatóak voltak a házikenyerek, a hentesáruk, a fából készült használati tárgyak, különböző sajtféleségek, valamint friss kerti gyümölcsök és zöldségek is.

Kép: 

Oldalak