Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Helyi, hagyományos és székely termékek népszerűsítése

A program célja a megye különböző térségeire jellemző hagyományos értékek, a helyi és hagyományos termékek, illetve szolgáltatások megismertetése és népszerűsítése a lakosság körében, a kulturális, gasztronómiai és kézműves hagyományok védelme és átörökítése.

Idén immár huszonötödik alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen az Őszi Vásár rendezvénysorozatot, melynek keretében gazdasági konferenciát és szakmai kerekasztalt is tartottak. 2017. szeptember 28-án a polgármesteri hivatal Szent István termében, telt ház előtt tartott megnyitó beszédek után számos szakmai elöljáró, valamint fiatal vállalkozó tartotta meg előadását a gazdasági konferencián.

Kép: 

Hagyományos és helyi termékeket tekinthettek meg és kóstolhattak szerdán, július 19-én a tusványosi fesztiválozók. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében több termelő is bemutatta és ínycsiklandó falatokat kínált a résztvevőknek a Kríza János sátorban.

Kép: 

A 30. alkalommal megrendezésre kerülő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) adott helyet a Székely termékek kóstoltatására július 23-28 között. A Székelyföldi Agro-Kultúra sátorba három napon keresztül tartott a Székely termékmustra. Az érdeklődők megkóstolhatták az érlelt sajtokat, a hústermékeket, lekvárokat és szörpöket, valamint bővebb információkat is megtudhattak ezek eredetéről, és a termelőkről egyaránt. A visszajelzések alapján egyre nagyobb igény mutatkozik a Székely termék védjegyes termékek iránt nem csak helyi szinten, hanem határainkon túl is. Ügynökségünk továbbra is ebben kívánja segíteni a termelőket, hisz ezáltal nem csak a gazdaságfejlesztéshez járulunk hozzá, hanem a fiatal gazdák/termelők szülőföldjükön való boldoguláshoz is!

 

Kép: 
Az esemény dátuma : 
szerda, július 24, 2019 - 13:00
Cím: 
Tusnádfürdő

2019. július 23-28 között 30. alkalommal kerül megrendezésre a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén: Tusványos, ahol július 24-27 periódusban, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében a Székelyföldi Agro-kultúra sátorban Székely termék védjegyes termékek bemutatására/ kóstoltatására kerül sor.

2019. július 12-14. között került megrendezésre a Borszék Bogrács Feszt. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében hat termelő vett részt az eseményen, akik Székely termék védjeggyel ellátott szörpök, mézeskalácsok, pálinkák és egyéb kézműves termékek bő kínálatával várták az érdeklődőket. A háromnapos rendezvényen több kulturális program volt: koncert, tánc, kézműves-foglalkozás, és gasztronómiai képviselet sem maradhatott el. A hagyományos élelmiszerek mellett számos ínyencség várta az oda látogatókat. A fesztivál helyszínéül a borszéki sípálya szolgált. A színvonalas eseményen több száz ember fordult meg.

Kép: 
Az esemény dátuma : 
vasárnap, július 14, 2019 - 11:00
Cím: 
Borszéki sípálya

2019. július 12-14. között kerül megrendezésre a Borszék Bogrács Feszt. Az eseményen Hagyományos és helyi termékek is kiállításra kerülnek.

Harmadjára vagyunk itt a kiváló minőségű székely termékekkel Nagy Britanniában. Három nap alatt 20.000 érdeklődőre számítunk, finom ételekkel és a székely kultúra legjavával várjuk az angol vendégeket. Az eseménnyel a Kárpát-medence gazdag kultúráját és gasztronómiáját szeretnénk megismertetni az Egyesült Királyság lakóival. Nemcsak beszélünk arról, hogy a székely termékeket el kell juttatni egész Európába, hanem teszünk is érte!

Kép: 

Oldalak