Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Kóstolókkal csábították a fesztiválozókat a termék bemutatóra


Hagyományos és helyi termékeket tekinthettek és kóstolhattak meg szerdán, július 19-én a tusványosi fesztiválozók. Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége szervezésében több termelő is bemutatta és ínycsiklandó falatokat kínált a résztvevőknek a Kríza János sátorban.

A termelők a bemutatkozásokat követően szörpöt, lekvárt, hagymát, házi kenyeret, kürtőskalácsot, mézet, etédi pálinkát, Csíki Sört kínáltak az érdeklődők körében, valamint a Székely babát, kerámia tárgyakat és gyöngyékszereket is megtekinthettek. Az eseményen összesen 18 termelő mutatkozott be.

Gáll Erzsébet a legízletesebb szörpjeit vitte kóstolóra a saját kertjében termesztett gyümölcsökből. Kovács Elek (Fito-Bau Kft.) etédi pálinkáit kínálta az érdeklődőknek. Fejér Éva Mária a székely kertek elmaradhatatlan zöldségéből és a magyar ételek egyik legfontosabb hozzávalójából, a sárga hagymából szeletelt a vendégeknek. Az M&Co természetes fűszerekkel ízesített húsokat kínált a terített asztalon. A Csíki sör csapata miután a kézműves sör gyártásáról beszéltek, a vendégeknek is csapolták a kizárólag természetes alapanyagokból készített különféle söröket. Jakab Dénes (Jaky Impex Kft.) Nagytusnádról hozta a frissen sült pityókás házi kenyeret. Sánta Elemér hagyományos recept alapján sütött kürtőskalácsot szolgált fel. Orbán Melinda házilag készített ízes lekvárjait kóstolhatták meg. Bálint István a szörpök széles választékát tárta a vendégek elé. Szőcs Levente a méz jótékony hatásairól, annak különféle felhasználásáról beszélt, majd kóstolót is kínált. A Iolimex Kft. az egyedi recept alapján készült Ábel Székely Mustárukkal arattak sikert. Ágoston György (Gyopár Kft.) furfangos székely játékait ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, amelyek a szórakozáson túl a székely nép szokásait, hagyományait és a nyelvjárásokat tanítja. Vízi Jenő díszes kerámia tárgyakat mutatott be, amelynek készítését már gyerekkora óta gyakorolja. Salamon Éva a tojásírás hagyományait mutatta be a gazdagon díszített, kiállított írott tojásokon. Péter Julianna és Kopacz Melinda gyöngyből készült népi ékszereket illetve Székely népviseleteket állítottak ki. Moldován Zsolt és Moldován Mária a látványelvű festőművészetet mutattak be festményeiken keresztül.

Lukács Zoltán Levente Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője a Székely termékek bukaresti rendezvényein aratott népszerűségéről számolt be. Mint mondta, a kiállításokon a fővárosiak keresik a székely termékek standjait és előszeretettel érdeklődnek a beszerezhetőségi lehetőségekről.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a termelőket dicsérve elmondta, hogy közösen sikerült a Székely termék mozgalmat elindítani, ami ma már egészséges és hagyományos módon készült termékeket nyújt a vásárlóknak. Ugyanakkor szorgalmazza az ágazati egyesületek újraindítását és az ágazati tevékenységek összehangolását, megerősítését, hogy a Székely termékek a külföldi piacokon is helyt állhassanak a konkurenciával szemben.

Barabás Csaba kabinetvezető volt a rendezvény moderátora. Beszédében dicsérte a termelőket, akik munkahelyeket hoznak létre itthon.

Becze István megyei tanácsos és a vidékfejlesztési szakbizottság elnöke sikeresnek értékelte a kiállítást, amelyet jövőre is szeretnének megszervezni.

A kiállítás képekben:

http://bit.ly/2tfPEj9

A Székely termékek honlapján személyesen is felvehetik a termelőkkel a kapcsolatot:

http://szekelytermek.ro/

 

Csíkszereda, 2017. július 18.