Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

A CAPactivities- információs intézkedések a KAP népszerűbbé és közérthetőbbé tétele érdekében nevet viselő Európai Unió által finanszírozott projekt, amelynek koordinátora Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége partnerségben Hargita Megye Tanácsával, egyik fő célkitűzése a fenntartható mezőgazdaságra történő átállás biztosítása. Ezzel egyidőben a helyi kistermelők piacra jutásának elősegítése is prioritást élvez.

Ennek szerves részét képezi a Székely termék mozgalom, amely a hozzájárul többek között olyan Európai Unió szinten is aktuális témákhoz, mint az élelmiszerek lekövethetősége, a rövid élelmiszerlánc, vagy a Farm to Fork stratégia.

Fontos a termelők tájékoztatása olyan lehetőségekről, amelyek támogatják őket abban, hogy a termékeiket az átlagosnál magasabb minőségi szintre pozícionálják, ennek értelmében az Európai Unió minőségrendszerét meghatározó oltalmak (IGP, DOP, STG), Székely termék védjegy, hegyvidéki védjegy és BIO minősítés témája köré épült a tegnapi kerekasztal-beszélgetés.

Az eseményen felszólaltak:

Borboly Csaba - Hargita Megye Tanácsának elnöke

Carmen Gavrilescu - Nagyszebeni Szalámigyártók Egyesületének (APSS) elnöke

Gheorghe Hîrlav - Hegyvidéki Nemzeti Ügynökségének aligazgatója

Dr. István Róbert - Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságának igazgatója

Hajdú László - Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságának főasszisztense

Romfeld Zsolt - Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságának igazgatója

Cilip Árpád - Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója

László Csongor - Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója

Szakács Paál István - Harghita Business Center igazgatója

Sándor Magdolna - jogász

Máté Boglárka - Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza

Jó példaként szolgált a Szebeni Szalámi 100 éves múltra visszatekintő története, amely termék rendelkezik az Európai Unió oltalom alatt álló földrajzi megjelöléssel (IGP). A nemzetközi szinten elismert védjegyek nemcsak szellemi és minőségi értéket képviselnek, hanem jelentős anyagi vonzatuk is van.

Továbbá a hegyvidéki, a Székely termék védjegyek és a BIO minősítés előnyei és megszerzésének lehetőségei is bemutatásra kerültek, illetve az esedékes pályázati lehetőségek is ismertetve lettek.

A hivatalos ellenőrző szervek is képviseltették magukat az eseményen, biztosítva a gazdákat az együttműködésükről és bíztatva őket arra, hogy bármilyen kérdés esetén rendelkezésükre állnak ezzel is elősegítve térségünk fejlődését.

A résztvevők további információkat szerezhettek a Restart Székely Termék mozgalom jövőbeni célkitűzéseiről. Az új módszertan kidolgozásáról és az újra alakult védjegy odaítélő bizottság munkájáról. Mivel termelőink mennyiségbeli kapacitásai különböznek, ezért külön stratégia mentén kell kezelni ezen kategóriákat. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a jövőben a Restart Székely Termék mozgalommal azt szeretné elérni, hogy a védjegyes termékek valós minőséget képviseljenek.