Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

Consiliul Județean Harghita ar înființa un grup de lucru forestier – Borboly Csaba către silvicultori: Să nu distrugem drumurile construite împreună

Vineri, pe 17 Noiembrie a avut loc Workshop-ul de silvicultură cu titlul ”Pădurea este cea mai importantă comoară a județului Harghita” organizat de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. În cadrul evenimentului, organizatorii și-au propus să creeze un grup de lucru pentru a găsi soluții, sugestii pentru lemn de foc și alte probleme cu experții județeni.

Un organism consultativ existent (http://hargitamegye.ro/erdogazdalkodas.html) privind gestionarea pădurilor intenționează să îl consolideze cu un grup de lucru. Tibor Bajkó, președintele Asociației Antreprenorilor ARBOR din Gheorgheni era moderatorul evenimentului, și a declarat că este extrem de important să se utilizeze lemnul în țara noastră, respectiv să se reducă exporturile de materii prime. Lukács Zoltán – Levente, în calitate de șef al Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita a încurajat pe actualii lideri ai comunei, oficialii publici și proprietarii de păduri să găsească subcomisia consiliului județean cu sugestiile lor, deoarece trebuiesc găsite soluții comune pentru probleme apărute. Agenția va avea un rol intermediar în prezentarea modificărilor legislative, organizarea unui parteneriat la nivel județean cu Consiliul Județean Harghita în cadrul licitațiilor UE și organizarea de conferințe și forumuri profesionale ulterioare.

Senatorul Tánczos Barna, a declarat că cea mai presantă problemă este tema valorificării copacilor dărâmate de furtuni, care pot fi soluționate printr-un decret ministerial în curs de elaborare.

În același timp, senatorul a cerut părților interesate să își comunice ideile și opiniile pe această temă, deoarece se pot face o serie de modificări bune în București care vor ajuta la rezolvarea problemelor care apar în regiune.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita s-a alăturat conversației prin video înregistrat. Președintele a afirmat, printre altele că, în timpul următorului sezon ploios, composesoratele și proprietarii pădurilor ar trebui să-și îndeplinească cu responsabilitate și atenție munca de exploatare forestieră pentru a nu distruge drumurile comunale sau județene renovate în comun. Ei s-au confruntat cu un astfel de caz recent de-a lungul drumului județean 134 și (https: //drive.google.com/open ...).

Korodi Attila, deputat parlamental a atras atenția și asupra păstrării integrității rețelelor forestiere. În același timp, deputatul a subliniat necesitatea de a concura la nivel local pentru a se asigura că pădurile noastre formează motorul economic al județului Harghita.

Borboly Csaba vede oportunități de cooperare pe o serie de subiecte, care pot fi realizate prin cooperarea între părțile interesate, grupurile de lucru și Agenția de Dezvoltare, deoarece gestionarea durabilă a pădurilor este o prioritate pentru județul Harghita.

În legătură cu zonele protejate, împreună cu eforturile comune ale autorităților locale, a fost înființat un organism comun de supraveghere în munții Ciucului. Borboly Csaba a declarat că zonele protejate și managementul pădurilor ar trebui să fie echilibrate.

Pe lângă specialiștii din atelier, au fost prezenți și elevi de liceu de la silvicultură. Consiliul Județean Harghita, în baza angajamentului său anterior, susține cu subvenții de zece mii de euro instituțiile de învățământ județene care înființează clase cu specialitate în silvicultură. În ultima ședință a consiliului județean din octombrie a fost aprobată subvenția liceului tehnologic din Corbu.

Președintele județului a subliniat necesitatea găsirii unei soluții pentru composesorate și proprietarii de păduri pentru a vinde lemnul în întreprinderile locale, regionale controlate. Pe pagina comunității puteți vedea comentariul președintelui județului pe tema:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1430802806967098/