Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a fost înființată prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 322/2015 cu sediul în Miercurea Ciuc. Menirea acestei instituții este să contribuie, prin activitățile și programele sale elaborate, la dezvoltarea județului Harghita, precum și să efectueze studii profesionale de fond legate de activitatea Consiliului Județean, dacă este cazul.

Conform Hotărârii Consiliului Județean nr. 131/2016, Agenția are dreptul să aibă câte un birou regional în municipiile Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița, ca activitatea sa să poată acoperi toate microregiunile din județ.

Agenția este o organizație deschisă în dezvoltare care, prin rolurile sale de inițiator, intermediar și prestator de servicii, sprijină inițiativele locale și colaborează cu agenții relevanți în vederea dezvoltării echilibrate a județului, iar, dacă este necesar, contribuie la concentrarea resurselor naționale și internaționale axate pe dezvoltarea regiunii și la creșterea regională a eficienței investițiilor.

Prin programele sale, Agenția dorește să asiste la o schimbare prin care județul Harghita poate deveni un mediu atrăgător pentru afaceri, la facilitarea accesării fondurilor externe, la sprijinirea investițiilor și a inovațiilor realizate în regiune, la stimularea spiritului antreprenorial și a creării noilor locuri de muncă, la facilitarea realizării planurilor de dezvoltare a întregii regiuni, și la furnizarea informațiilor utile în domeniul dezvoltării întreprinderilor.

Colegii de la Agenție sunt angajați motivați, în majoritate economiști tineri, care pun mare accent pe folosirea sistemelor de operare libere și cu sursă deschisă (d.e. Linux, LibreOffice, Drupal, etc.), având în vedere criteriul costeficienței.