Silvicultură
Viitoarea generație de silvicultori din județul Harghita la un loc.
Pe 21 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Pădurilor, la Liceul Tehnologic "Venczel József", a avut loc primul concurs profesional al silvicultorilor. Concursul a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Pădurilor.
Mulțumim Liceului Tehnologic Corbu, Liceului Tehnologic "Puskás Tivadar", Liceului Teoretic "Dr. P. Boros Fortunát" și Liceului Profesional Venczel József pentru participare!
Îi felicităm pe elevi și sperăm că își vor găsi vocația în profesia lor!
Comoara noastră este pădurea!
Regiunea noastră se mândrește cu o bogăție de bunuri naturale, în care pădurile au o importanță deosebită. Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, mandatată de Consiliul Județean Harghita, are competența de a oferi informații și consultanță în domeniul silviculturii, care este una dintre prioritățile noastre.
„Este nevoie de management forestier pe termen lung în județul Harghita!” - a fost declarat în clădirea Consiliului Județeană Harghita, Miercurea Ciuc, în data de 26 noiembrie. Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată ale Consiliului Județean Harghita, a invitat profesioniști renumiți, antreprenori, manageri de proprietăți publice la conferință și masa rotundă ulterioară.
Consiliul Județean Harghita, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita și Ocolul Silvic Toplița a organizat în data de 17 aprilie 2019 plantare de puieți la Toplița.
Elevii din clasele V-VIII din Școala Gimnazială „Dumitru Gafton” din Gălăuțaș au participat la eveniment.
Vineri, în data de 12 aprilie, a fost organizată plantarea puieților în Jigodin de către Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita și Direcția Silvică Harghita.
Consiliul Județean Harghita, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, Direcția Silvică Harghita, Asociatia Composesorală „Fenyves” Sânsimion și Primăria Comunei Sânsimion a organizat în data de 17 aprilie 2018 plantare de puieți la Sânsimion. Cu ocazia evenimentului, peste o sută de elevi din cadrul a trei școli (Școala Generală „Endes József” Sânsimion, Liceul Tehnologic „Tívai Nagy Imre” Sânmartin, Grup Școlar „Venczel József” Miercurea Ciuc) au plantat peste 3000 de puieți molid.
În data de 15 decembrie, vineri în Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc a avut loc forumul intitulat: Pedagogia și cultura pădurii – provocări, posibilități în Ținutul Secuiesc.
Borboly Csaba către silvicultori: Să nu distrugem drumurile construite împreună
Vineri, pe 17 Noiembrie a avut loc Workshop-ul de silvicultură cu titlul ”Pădurea este cea mai importantă comoară a județului Harghita” organizat de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. În cadrul evenimentului, organizatorii și-au propus să creeze un grup de lucru pentru a găsi soluții, sugestii pentru lemn de foc și alte probleme cu experții județeni.
Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita urmărește posibilitățile de proiecte, subvenții și informează pe cei interesați din județ de acestea ca să ajută și astfel dezvoltarea economică a județului.
Greenpeace a publicat recent un raport legat de tăierile ilegale de lemn din România în anul 2016. Rezultatele evaluării sunt îngrijorătoare, însă în același timp dau și motive de încredere, fiindcă în ciuda numărului mare de tăieri ilegale, prin aceasta mari daune, se poate vedea o tendință în scădere față de anii precedenți. În 2016 au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contravenții și fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi, care e foarte mult!