Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

La fel ca școala, și munca poate fi altfel decât credem noi. Acest principiu a rezultat în urma efectuării vizitei la fabrica Matplast de către elevii de la Școala Generală Toró Tibor din Ulieș, vizită desfășurată în cadrul programului școlar ,,Școala altfel”, organizată de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita și Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Odorheiu Secuiesc. Există companii renumite din străinătate (de ex. Audi, Renault, etc.), importatori ai industriei metalurgice, unde nici acolo nu se primește salariu pentru ,,zâmbet”, evident și acolo trebuie să lucrezi, dar condițiile de muncă sunt mult mai diferite decât ne imaginăm noi.

De mult timp, aceasta nu este aceeași zonă industrială unde lucrătorii să inhaleze fum, să muncească în căldură insuportabilă și nu trebuie să lucreze 18 ore/zi pe bandă rulantă pentru un salariu minim. Zgomotul persistă și acolo din cauza utilajelor folosite, dar muncitorii lucrează cu calm, în haine de lucru curate pentru un salariu echitabil. În zilele noastre, se vorbește tot mai mult despre operatorii de mașini CNC care sunt într-o stare foarte bună și mediul lor de lucru este asemănător cu o farmacie, nicidecum cu o fabrică. Și salariul este la fel ca salariul unui farmacist, deoarece întreprind activități precise și de mare responsabilitate pe mașini foarte scumpe, în valoare de câteva sute de mii de euro.

Această profesie este la mare căutare, iar elevii au avut posibilitatea de a-și crea perspective pentru viitor și de a dobândi experiență în timpul acestei vizitei efectuate la fabrica de la Matplast. Scopul principal a fost ca munca manuală să fie o onoare, iar elevilor să nu le fie frică să studieze în continuare în această direcție. Dar companiile întâmpină mari probleme cu personalul calificat, muncitorii calificați care lucrează în prezent sunt în prag de pensionare, în timp ce cererea de muncă este în continuă creștere.

Stimularea învățământului profesional și menținerea tinerilor calificați de a rămâne în țară nu este o sarcină ușoară, astfel încât este necesară o acțiune comună, în care județul, școlile și antreprenorii pot lua parte. Un exemplu recent al acestei cooperări este învățământul dual între părți. În acest an, am introdus oportunități duale de formare profesională la Odorheiu Secuiesc, două clase de a IX-a, vor începe, din toamna anului școlar viitor, astfel la școala Kós Károly (bucătari și ospătari), în timp ce la Colegiul Tehnic Bányai János, în domeniul industriei lemnului și în domeniul industriei metalurgice, care vor primi o bursă lunară de 400 de lei.

Pe lângă școli, Inspectoratul Școlar și antreprenori, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita are un rol semnificativ în promovarea educației și formării profesionale, prin încheierea unui protocol de colaborare, deoarece toți partenerii au același scop: de a arăta alternative și perspective viabile și sigure pentru tineri în loc de a lucra în străinătate, pentru a dovedi că și aici există mai multe opțiuni pentru cei care sunt dispuși să lucreze.