Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

Elevii de la Liceul Tehnologic Székely Károly din Miercurea Ciuc pe teren

 

Specialiștii bine pregătiți, care prestează o muncă calitativă pot obține și acasă un venit echitabil și asigurat. Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a organizat o vizită pentru două clase de elevi de la Liceul Tehnologic Székely Károly din Miercurea Ciuc, la sediul companiei Sazy Impex Srl și la sediul RAR Harghita, unde cei prezenți au avut posibilitatea de a se convinge că nivelul de trai bun, formarea și evoluția sunt rezultate care pot fi obținute, nu numai din salariul bun câștigat, pe termen scurt, din străinătate, ci și din angajarea în profesia care atestă calificarea dobândită.

Vizita a început la sediul Sazy Impex Srl, participând aproape cincizeci de elevi însoțiți de doi profesori, Lukács Zoltán Levente, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita și Barabás Csaba, conducătorul cabinetului din cadrul Consiliului Județean Harghita. Participanții au văzut sediul firmei, produsele și utilitatea acestora, modul de depozitare și procedura de vânzare.

După aceea, unul dintre proprietarii firmei, domnul Sándor Zoltán, împreună cu domnul Barabás Csaba au vorbit despre importanța familiei și a învățământului profesional, despre greutățile întâmpinate privind înființarea întreprinderilor și despre salarii, ultimul subiect fiind desigur tema cea mai interesantă pentru elevi. Cu o muncă de calitate se poate primi și aici un salariu bun, cu mult peste media salariilor din județ.

A doua parte a vizitei a fost la sediul RAR Harghita, unde domnul András Tünde, reprezentantul RAR a explicat rolul și activitățile RAR-ului. S-a discutat și despre înființarea atelierelor de reparații auto, despre etapele privind verificarea mașinilor, totodată au primit și sfaturi despre modalitatea de cumpărare a mașinilor din străinătate.

Elevii au avut ocazia de a vedea cum decurge o verificare la mai multe mașini, iar pe parcurs un mecanic a explicat și le-a arătat toate mașinile, procedurile, datele primite, care au stârnit, în mod special, interesul acestora. Și aici s-a discutat despre înființarea întreprinderilor, despre autorizațiile necesare și despre salarii. În final, au fost prezentate elevilor birourile și activitățile din cadrul acestora.

Din reacțiile și atitudinea elevilor, putem concluziona că vizita a fost foarte utilă, concluzie cu care au fost de acord, atât organizatorii, cât și gazdele. Considerăm, că informațiile și experiențele dobândite în cursul vizitei vor ajuta la dezvoltarea profesională a elevilor în viitor. Pe lângă acest fapt, participanții au fost de acord ca direcția începută în domeniul învățământului profesional trebuie continuată.


 

Miercurea Ciuc, 9 mai 2017