Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

CAPactivities - Măsuri de informare pentru a face PAC mai accesibilă și mai populară- este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și coordonat de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita, unul dintre obiectivele sale principale fiind acela de a asigura tranziția către o agricultură durabilă. În același timp, se acordă prioritate promovării accesului pe piață pentru micii producători locali.

O parte integrantă a acestui demers este mișcarea Produs Secuiesc, care contribuie la probleme care sunt de actualitate și la nivelul UE, cum ar fi trasabilitatea alimentelor, lanțul alimentar scurt și strategia "Farm to Fork".

Este important să informăm producătorii cu privire la posibilitățile care îi sprijină în poziționarea produselor lor la un nivel de calitate mai ridicat decât media și, prin urmare, masa rotundă de ieri a fost construită în jurul subiectelor legate de certificării și recunoașterii protecției denumirii unui produs (IGP, DOP, STG), care definesc sistemul de calitate al Uniunii Europene, marca Produs Secuiesc, Produs Montan și certificarea ecologică.

Printre vorbitorii de la eveniment s-au numărat:

Csaba Borboly - președinte al Consiliului Județean Harghita

Carmen Gavrilescu - președinte al Asociației Producătorilor de Salam din Sibiu (APSS)

Gheorghe Hîrlav - director adjunct al Agenției Naționale a Zonei Montane

Dr. Róbert István - director al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Harghita

László Hajdú - asistent șef al Direcției de Sănătate Publică Harghita

Zsolt Romfeld - director al Direcției pentru Agricultură Județeană Harghita

Árpád Cilip - director al Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita

Csongor László - director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita

István Szakács Paál - director al Centrului de Afaceri Incubator, Harghita Business Center

Magdolna Sándor - jurist

Boglárka Máté - expert inginer agronom al Asociației ”Székely Gazdaszervezetek”

Un bun exemplu a fost istoria de 100 de ani a Salamului de Sibiu, un produs cu indicație geografică protejată (IGP) a Uniunii Europene. Mărcile comerciale recunoscute la nivel internațional nu au doar o valoare intelectuală și calitativă, ci și o implicație financiară semnificativă.

De asemenea, au fost prezentate avantajele și posibilitățile de obținere a mărcilor de Produs Montan și Produs Secuiesc și a certificării BIO, precum și posibilitățile de depunere a cererilor.

Organismele oficiale de control au fost, de asemenea, reprezentate la eveniment, asigurându-i pe fermieri de cooperarea lor și încurajându-i să le fie la dispoziție în cazul în care au întrebări, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii noastre.

Participanții au avut posibilitatea de a obține informații suplimentare cu privire la obiectivele viitoare ale mișcării Restart Produs Secuiesc. Dezvoltarea noii metodologii și activitatea comitetului de atribuire a mărcilor reînființat. Deoarece capacitățile cantitative ale producătorilor noștri diferă, aceste categorii ar trebui gestionate conform unei strategii separate. În viitor, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, prin intermediul mișcării Restart Produs Secuiesc, dorește să obțină ca produsele cu marcă înregistrată să reprezinte o calitate reală.