Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

În data de 15 decembrie, vineri în Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc a avut loc forumul intitulat: Pedagogia și cultura pădurii – provocări, posibilități în Ținutul Secuiesc.

Moderatorul evenimentului a fost Bíró Albin, președintele Bunuri Private din Ciuc a salutat participanții. După asta, Bíró Zoltán a prezentat publicația cu titlul Tradiție și misiune, care se poate solicita gratuit (http://bit.ly/2j8xsEl).

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a făcut cunoscut activitatea Consiliului Județean în această privință. Așa cum a spus, poate că e un lucru neobișnuit, că Consiliul Județean se ocupă de silvicultură, dar aceasta este necesar fiindcă corpul a fost votat de către populație, ca să se ocupe de problemele lor. Consiliul Județean Harghita se ocupă cu subiectul silvicultură sustenabilă începând din anul 2008. Proiectul RobinWood Plus s-a încheiat în anul 2013, după care au primit finanțări următoarele localități: Ciumani, Remetea, Siculeni, Dealu și Vlăhița. Președintele a mai zis că trebuie să participăm și în viitor în proiecte similare, iar în acestea va colabora și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. Borboly Csaba a subliniat că, este important ca materialul lemnos să fie folosit local să nu fie exportat. Cu acest scop a fost lansat popularizarea construirii din lemne, mulțumit căruia s-au construit mai multe instituții publice, școli, biserici.

Un scop asemănător are Programul casa secuiască: lărgirea scalei posibilităților destinat tinerilor, iar pentru întemeierii familiei pe meleagurile natale, tot în ziua de vineri, cu ocazia unei ședințe anterioare au prezentat primarilor din județul Harghita exemplele bune de la Borsec, aici autoritatea publică locală asigură teren gratuit tinerilor.

Președintele Consiliului Județean Harghita a mai subliniat și importanța promovării formării profesionale și susținerea acesteia. În luna octombrie Consiliul Județean Harghita a sprijinit clasa cu specializare silvicultură al școlii profesionale din Corbu. Pe lângă toate acestea, în august președintele Borboly a avut o discuție cu Ugron Ákos Gábor, șef Departament Parcuri Naționale și Conservarea Naturii, Ministerul Dezvoltării Rurale despre promovarea silviculturii și formarea profesioniștilor în județul Harghita. După scurt timp a avut loc o ședință cu institutul Hermann Ottó despre asigurarea manualelor în limba maghiară. Președintele a mai accentuat importanța asociațiilor de pompieri voluntari, ei acum sunt echipați și formați corespunzător pentru stingerea focurilor de pădure. Slide-urile prezentate de către Borboly Csaba se pot vizualiza pe linkul următor:

https://drive.google.com/file/d/10M4V1hTsOBp5Oyt15V0lZKNEok-imWDY/view

Fekete Örs, șeful Serviciului Public Salvamont al Consiliului Județean Harghita în discursul lui a subliniat importanța pedagogiei pădurii, pentru că în activitatea lor pun accentul pe prevenire, ca turiștii și elevii să învețe să prețuiască/respecte pădurea.

Consilierul Județean și membrul consiliului de administrație a Bunurilor Private Ciuc Becze István a relatat că este important exploatarea locală a resurselor silvice. Cum a zis, scopul e, ca fructele și ciupercile de pădure să nu fie strânse pentru firme din străinătate, ci acestea să fie folosite și valorificate local.

 

Miercurea Ciuc, 16 decembrie 2017