Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 


Forumul Consiliului Consultativ Economic al județului Harghita a fost organizat în data de 18 ianuarie 2021, de către Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita.

''Anul acesta va fi decisiv pentru economia județului și pentru recuperarea sectoarelor economice după epidemie. Este important ca reprezentanții sferei economice să se pregătească cu propuneri și idei pentru perioada următoare,'' a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, la ședința din 18 ianuarie a Forumului Consiliului Consultativ Economic al județului Harghita.
Subiectul principal al discuției a fost Strategia economică a județului Harghita, precum și situația dificilă generată de pandemie și perspectivele de redresare economică prin proiectele și propunerile antreprenorilor.
''Trebuie să facem investiții care au un efect benefic asupra economiei locale, pentru care primul pas important este orientarea în carieră, sprijinul pentru formarea profesională și educația adulților. Cea mai mare provocare rămâne mobilizarea fondurilor UE, proiectele și programele sunt esențiale, dar ne putem atinge obiectivul cu o reprezentare parlamentară puternică și un dialog permanent'' - a adăugat Borboly Csaba, subliniind că Strategia economică a județului Harghita este cea mai importantă în viața județului, este esențială susținerea investițiilor și repornirea segmentelor afectate de epidemia Covid-19.

Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, se străduiește în fiecare an să facă posibile aceste forumuri economice, cu implicarea profesioniștilor potriviți și acordă o atenție deosebită viitorului tinerilor.
Participanții la forum au putut urmări mai multe prezentări.

Cilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a vorbit despre situația economică actuală, precum și despre dificultățile cu care consideră că economia se va confrunta anul acesta și planurile de acțiune care trebuie aplicate.
Expertul Csák László a prezentat Strategia de dezvoltare economică a județului Harghita 2021-2030, Dimén Hunor Dénes, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Harghita, a susținut o prezentare despre criza județului Harghita din punctul de vedere al colectării impozitelor, iar Miklós Csaba, inspector școlar,  a vorbit despre situația actuală a școlilor din județul Harghita.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean, consideră că ''a trecut un an dificil care a avut și un impact negativ asupra sectorului afacerilor, motiv pentru care este important să împărtășim experiențe. Aceasta este o perioadă de tranziție în care trebuie să analizăm, să planificăm și să dezvoltăm o strategie economică diferențiată în fiecare sector. Situația turismului a fost foarte dificilă anul trecut, a trebuit să ne confruntăm cu o scădere cu 50% a numărului de vizitatori și a veniturilor provenite din această ramură la nivel de județ. Am organizat evenimente Info Trip unde am putut prezenta diversitatea județului cu ajutorul bloggerilor, iar acum avem o inițiativă în domeniul schiului.
Trebuie să promovăm oportunitățile, astfel încât să putem contribui la relansarea turismului'', a concis vicepreședintele Consiliului Județean.
Subiecte legate de dezvoltarea economică a județului, orientarea profesională, sistemele fiscale aplicabile și formarea profesională au fost, de asemenea, discutate la ședință, toate acestea jucând un rol important în dezvoltarea strategiei economice.
Antreprenorilor li s-a cerut să-și prezinte propunerile, să-și împărtășească ideile pe linia strategiei de dezvoltare economică.
Scopul strategiei economice este creșterea competitivității economice, a calității vieții și a nivelului de trai al populației.