Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

Vineri, 13 octombrie, s-a deschis Festivalul Mierii și Expoziția de toamnă cu vânzare a produselor tradiționale pe Piața Libertății din Miercurea-Ciuc. În cadrul evenimentului de două zile, vizitatorii pot achiziționa produse și alimente de la diferiți producători locali. Organizatorul principal al evenimentului este Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita care este o filială a Consiliului Județean Harghita, precum și Asociația pentru Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean, Primăria Miercurea-Ciuc, filiala Asociației de Apicultură a României, și Cavalerii de Miere a orașului Miercurea-Ciuc.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a vorbit despre recentul eveniment de la Bruxelles, despre care a afirmat cu bucurie că se poate constata și în capitala europeană că producători locali își fac treaba cum trebuie. De la producători locali a aflat președintele Consiliului Județean că produsele lor sunt foarte căutate (știrea anterioară poate fi accesată aici).

Le mulțumesc producătorilor prezenți și care stabilesc o relație directă cu cumpărătorii. Este îmbucurător că produsele au căutare, aceasta fiind o dovadă că producția locală este într-un continuu proces de dezvoltare”, a spus Borboly Csaba. Acesta a adăugat că și relația și colaborarea cu apicultorii este foarte strânsă și i-a îndemnat pe locuitori să consume miere, iar apicultorilor le-a urat producție bogată, având în vedere faptul că în acest an condițiile meteo nu au fost favorabile.

La eveniment a fost prezent și deputatul Sebestyén Csaba care a vorbit despre reușita evenimentului organizat de ziua produselor agroalimentare la Parlamentul României de la București (știrea o puteți accesa aici). Acesta a afirmat că este nevoie de colaborarea administrațiilor locale și județene în vederea sprijinirii producătorilor locali, bunul exemplu al județului Harghita fiind prezentat la Bruxelles.

Füleki Zoltán, viceprimarul localității Miercurea Ciuc a vorbit despre nișa pe care o reprezintă producători locali, aceștia fiind tot mai căutați, în defavoarea produselor din marile lanțuri de magazine. Prin sprijinirea producătorilor locali, se sprijină crearea locurilor de muncă, se sprijină economia locală.

Márton István, directorul Asociației de Dezvoltare Rurală a spus că experiența de nouă ani își aduce roadele, îndatoririle producătorilor se înmulțesc, cerințele cumpărătorilor se diversifică. Astfel, prețul și calitatea produselor contribuie la prestigiul târgurilor.

Borboly Csaba l-a felicitat pe , Lukács Zoltán Levente, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita pentru organizarea târgului. Târgul de toamnă este deschis sâmbătă, 14 octombrie, ora 18:00, un program detaliat este disponibil pe site-ul comunității: https://www.facebook.com/events/1713778658640409