Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

Eveniment: 

A apărut o nouă oportunitate pentru cei care trăiesc în străinătate, dar vor să se întoarcă acasă și ar dori să devină antreprenori. Pot primi fonduri nerambursabile în valoare de 40 000 de euro pentru înființare de afaceri dacă pot dovedi că au domicilul în România (în afara teritoriului București-Ilfov), dar au locuit măcar 12 luni în ultimele trei ani în străinătate.

În cadrul programului sprijinit de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene 32 de organizații vor implementa activitățile specifice programului Diaspora Start-up.

Scopul programului este creșterea angajării, prin sprijinirea afacerilor nonagricole în mediul urban. Oricine poate să se înscrie dacă poate dovedi că are domicilul în România (în afara teritoriului București-Ilfov), dar a locuit măcar 12 luni în ultimele trei ani în străinătate, nu este pensionar sau tânăr NEET. Solicitanții trebuie să aibă experiență antreprenorială sau experiență profesională sau studii în domeniul firmei pe care vor să înființeze. Totodată antreprenorul trebuie să aibă măcar 18 ani, sediul și locul activității să fie în mediul urban și acticvitatea nu poate să fie în domeniul agricol, de pescuit și a acvaculturii.

Cei interesați pot primi maxim 178 112 RON/40 000 Euro, trebuie să înființeze două locuri de muncă în maxim șase luni, pe care trebuie să mențină 18 luni. 75% din suma primită pot primi la începutul proiectului, iar restul după un an în cazul care cifra de afaceri a ajuns la 30% din suma primită inițial. Între cheltuielile eligibile sunt salariile, cumpărarea de echipament și de materialele prime, chiria de echipament și de imobil.