Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

Eveniment: 

Al III-lea Festival Secuiesc de la Budapesta, așteaptă pe cei interesați între zilele de vineri și duminică cu produse tradiționale secuiești, cu prezentări artizanale, cu oferte turistice și cu program colorat.

Mai multe sute de expozanți, meșteșugari, în fiecare zi alt județ – Harghita, Covasna, Mureș – prezintă valorile culturale. Anul aceasta evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al ministrului Mihály Varga, respectiv sub patronajul primarului sectorului al doilea, Zsolt Láng. La deschiderea evenimentului de vineri Zsolt Láng, gazda evenimentului le-a salutat pe secui și pe cei prezenți. El a zis, că anul aceasta festivalul secuiesc este organizat pentru a treia oară, acesta durează trei zile pentru 100 de expozanți, 1300 produse, pe o suprafață de 30 de mii de m2. El a exprimat bucuria fiindcă festivalul a devinit o tradiție, reprezintă forță comună și oferă o gamă largă al frumuseții Ținutului Secuiesc. Ministrul Mihály Varga a zis că încet-încet așa de mulți vor să participe la eveniment că pe lângă festivalul de primăvară, se gândesc și la organizarea unui alt festival, unul de toamnă. În cei trei ani, ne-am dat seama că, Ținutul Secuiesc este mult mai bogat decât să fie prezentat în trei zile – a mai adăugat Mihály Varga. În data de 12 mai (vineri), în parcul Millenară cu o gamă largă de produse s-au prezentat mai mult de cincizeci de producători din județul Harghita: produse ceramice, mobilier pictat, lactate și ceaiuri medicinale etc.

Producătorii secuiești, precum și sportivii noștri sunt ambasadorii zonei noastre – zicea la deschiderea evenimentului Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita. „Ne aflăm din nou la Budapesta ca să le invităm pe cei care încă nu au fost, să viziteze Ținutul Secuiesc. Cuvântul turism înseamnă călătorii, dar noi la Budapesta nu despre călătorii vorbim, ci despre ospitalitate. Ținutul Secuiesc nu este un muzeu, sunt prezenți tradițiile nostre, respectiv este prezent și modernitatea. Sunt prezenți meșterii artizani, dar și tinerii inventatori, ei au avut succes și la Bruxelles” a zis în discursul lui Csaba Borboly.

La eveniment a mai fost concerte și spectacole de dans popular, iar cei prezenți au avut ocazia să deguște ape minerale. Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna a zis că drumul spre festival simbolizeazăde acasă am venit acasă”.