Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

Au fost organizate Conferinţa economică şi mese rotunde profesionale de Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita în parteneriat cu Asociaţia Întreprinzătorilor Arbor pe data de 27 noiembrie, luni la Gheorgheni la Restaurantul Szilágyi. Moderatorul evenimentului a fost Bajkó Tibor preşedintele Arbor.

Lukács Zoltán Levente, directorul agenţiei, în discursul lui a evidenţiat bucuria pentru găzduirea conferinţei economice pentru a treia oară la Gheorghieni. Ca subiect al conferinţei, agenţia a capturat câteva elemente cheie ale dezvoltării economice, cum ar fi migraţia forţei de muncă, educaţia profesională – predarea duală, actualităţi financiare, dezvoltarea infrastructurii şi capacitatea administraţiei locale de a reduce migraţia.

Dacă ne cunoaştem problemele şi ne ocupăm cu ele, putem realiza mai multe – a declarat Barti Tihamér, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, adăugând că este important să ajungă problemele/ideiile discutate la mesele rotunde la organele competențe. Scopul este ca faptul că provenim din Gheorgheni să fie o mândrie.

Barabás Csaba, şeful de cabinet al Consiliul Judeţean Harghita, a rezumat problemele şi întrebările pe care le-a primit, aşa a fost vorba despre: situaţia drumului care leagă Ghorghenul cu Bălan, stimulente fiscale locale pentru investitori, proiectul despre înfiinţarea incubatorului de afaceri care va apărea în curând, construcţia drumului Maria pe secţiunea Gheorgheni, situaţia mamelor singure care îşi cresc copii. A explicat importanţa de a avea o zi când persoanele din domeniul economic pot discuta despre problemele economice din zonă.

Lázár Zoltán, atașat economice externe ale Ungariei la Miercurea Ciuc, le-a rugat pe tinerii prezenţi, să-i transmită prin e-mail ideile lor pentru înființarea unei afaceri, respectiv cum ar stimula aceasta rămânerea tinerilor în țară.

În a doua jumătate a evenimentului a avut loc conversațiile de masă rotundă: modificări ale legii fiscale, școli industriale - instruire / formare duală, strângere de fonduri pentru organizații de afaceri, bune practici pentru contabilitate și spirit antreprenorial.

În cadrul mesei rotunde a Amendamentelor Codului Fiscal, sa afirmat că impozitul se reduce la jumătate în cazul în care teritoriile nerezidențiale devin teritorii rezidențiale.

Masa rotundă - Fundamentele Conducerii Firmei a fost moderat de Kovács Zoltán dezvoltator de firmă, care a spus că trebuie vorbit despre viitor: auto-realizarea depinde de câtă unitate de atenție este acumulată în trecut.

A fost un interes deosebit și pentru Exemplul Bun al Spiritului Antreprenorial. Szabolcs Bartis, specialist de tub de organe, a spus că, deși pornirea a fost dificilă, aztăzi au și comenzi din străinătate, dar, de asemenea, primesc asamblare și reglare la cerere. La această masă au participat și dr. Csilla Laczkó, ginecolog obstetrician, Mary Magdalen Paul și Norbert Pál experți în ospitalitate.