Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében, 2019. február 13.-án, 10 órakor kezdődött az osztályfőnöki óra a csíkszeredai „Kós Károly” Szakközépiskolában. A meghívott szakemberek őszintén beszéltek tapasztalataikról és igyekeztek jó tanácsokkal ellátni a diákokat.

A gyergyói származású, de Csíkszeredában tevékenykedő Kovács Attila, víz-gáz szerelő szakember felhívta a diákok figyelmét, hogy kérdezzenek és igyekezzenek a szakmát minél magasabb szinten elsajátítani, ellenkező esetben is lesz lehetőségük dolgozni, de fele annyi fizetésért. A szakember elmondta azt is, hogy nagyon oda kell figyelni a víz-gáz szerelői munka során, nagy a felelősség!

Szakács Gyula, bútorkészítő vállalkozó Csíkszentmiklósról érkezett. A vállalkozó állandóan képzi magát: ha egy étteremben várja, hogy hozzák ki rendelést, addig szemügyre veszi a bútorzat elkészítési módját, stílusát. Elmondta, ma már Szlovákiából is kap megrendelést, valamint egyedi munkáit Hollandiában, az Amerikai Egyesült Államokban és Svájcban is ismerik, értékelik.

Albert Sándor, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala főépítésze kiemelte: nélkülözhetetlen az elméleti tudás, viszont egy szakmát a gyakorlatban lehet igazán elsajátítani. Fontos, hogy a diákoknak legyen élettervük és próbálják megvalósítani azt!

Tamási Dezső Hargita Megye Tanácsa részéről érkezett. Külföldi tapasztalatai mentén hangsúlyozta: bár első hallásra jónak tűnhet egy több számjegyű fizetés, de kell arányítani azt a kiadásokhoz, könnyen lehet, hogy külföldön sem takarít meg többet az ember, mint itthon.

Király Szabolcs, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségétől összegezte az előadók által tartott bemutatókat. Felhívta a figyelmet, fontos, hogy legyen mindenkinek egy hosszútávú stratégiája, amit kitűz célul, így az egymás utáni kisebb célok elérését követően, meg tudja valósítani hosszú távú céljait. Az esemény végén Király Szabolcs átadta a Kós Károly Szakközépiskola diákjainak, illetve az iskola könyvtárának a Farkas Attila által felajánlott „Az a csodálatos külföld avagy Térj vissza, vándor, nem lehet két hazád” c. könyvéből négy példányt.

 

Csíkszereda, 2019. február 13.