Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Minden idők eddigi legnagyobb Székely Nagyvásárát tartottak a hétvégén Budapesten a Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban. A háromnapos rendezvényt pénteken, november 10-én nyitották meg, szombaton és vasárnap 10 és 21 óra között volt látogatható. A nagyvásáron félszáz székely termelő és összesen több mint száz termelő vett részt Székelyföldről. A termelők toborzásában szerepet vállalt Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége is.
A székely termelők sajtokkal, méztermékekkel, lekvárakkal, szörpökkel, teafűvekkel és kézműves termékekkel voltak jelen a magyar fővárosban.
Ez alkalommal száz kézműves termelő mintegy 1500 prémium kategóriás terméke várta a vásárlókat a Bálna épületének első emeletén. Hargita megyét harminc Székely termék védjegyes és további húsz termelő képviselte, ezzel is népszerűsítve a térség értékeit.
A siker ez alkalommal sem maradt el, sokan keresték a jó minőségű székely termékeket. A termelők többek között tejtermékeket, péktermékeket, húskészítményeket, mézeket, szörpöket, pálinkát és helyi kézműves sört, de szőtteseket, népviseleti darabokat és más kézműves termékeket is kínáltak.
Napközben kulturális programok is biztosították a jó hangulatot. A vásárra ellátogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– A mostani alkalom is kiváló lehetőség volt a termelőknek a bemutatkozásra, és a vásárlók ez alkalommal sem csalódtak a jó minőségű termékekben. A Székely termék védjegy levédésével, a termékek külföldi piacokra való eljuttatásával a székely gazdák jó minőségű, egészséges termékeit tesszük az európai fogyasztók asztalára. A célunk továbbra is az, hogy a Székely terméket Európában ismert és elismert márkanévvé tegyük – nyilatkozta a vásár kapcsán a megyeelnök, és köszönetét fejezte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a lehetőségért.  
 

Csíkszereda, 2017. november 13.