Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Csíkszeredában, Bukarestben és Brüsszelben is népszerűsítik a hagyományos és helyi termékeket, valamint a Székely termék mozgalmat az idén első alkalommal megrendezett román élelmiszertermékek nemzeti napja alkalmából, október 10-én. Júliusban jelent meg a 168-as törvény, amely október 10-ét a  román élelmiszertermékek nemzeti napjává nyílvánította. Ez alkalomból különféle tevékenységeket szervezett Hargita Megye Tanácsa partnerségben a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséggel,  a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel.

 

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő kezdeményezésére október 10-én 13-15 óra között Székely termékekből nyílt kóstolással egybekötött kiállítás a parlamentben, a mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottság székhelyén. Lukács Zoltán Levente, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója által vezetett küldöttség péktermékeket, húskészítményeket, ásványvizet, sajtokat, különböző erdei gyümölcsökből készült lekvárokat, szörpöket, és kürtőskalácsot kínált.

A kiállítók továbbá magukkal vitték a Hargita Népe Kiadó Székely Konyha kiadványának magyar és román nyelvű változatát, melyekből utóbbi szintén újdonságnak számít.

Az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta: a Hargita Megye Tanácsával közösen szervezett eseményen a helyi, hagyományos ételek – házi kenyér, kürtős kalács, különböző hús- és sajttermékek, pogácsák, lekvárok, szörpök és teafüvek – mellett a Hargita megyei gazdák a Székely Konyha magazin magyar és román nyelvű kiadását is magukkal vitték a fővárosba, utóbbi megjelenése újdonságnak számít.

 „A hagyományos módon előállított és elkészített ételek erdélyi magyar értékek is egyben. Arra törekszünk, hogy értékeink védnökei legyünk, megőrizzük és gyarapítsuk azokat. Vidékünket gazdagítják ezek a termékek, mi pedig Bukarestben is be akartuk mutatni Székelyföld gasztronómiai értékeit ” – hangsúlyozta Sebestyén Csaba.

A mezőgazdasági szakpolitikus arra emlékeztetett, a piacok működését szabályzó törvényhez termelőbarát törvénymódosítási javaslatokat dolgozott ki és iktatott múlt hónapban a képviselőházban, abból a célból, hogy a helyi termelőket támogassa. A tervezet előnyben részesítené az őstermelőket a viszonteladókkal szemben, és nagyobb hatáskört biztosítana az önkormányzatoknak a piacok ellenőrzésében. A Szövetség szakpolitikusa szerint az utóbbira azért van szükség, hogy számon tartható legyen, ki mennyit termel és mennyit ad el, mert így válik nyilvánvalóvá, hogy valaki őstermelő, vagy az általa árult termékeknek csak töredéke származik saját gazdaságából. „Továbbra is támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely megkönnyíti a gazdák és helyi termelők életét, munkáját”− összegzett Sebestyén Csaba képviselő.