Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Az átláthatóságot és hatékonyságot elősegítő http://cumpararidirecte.investinhargita.ro rendszert tavaly májusban dolgozta ki Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a megyében működő közintézmények direkt vásárlásait lehessen nyomon követni, és azokra jelentkezni. A fejlesztési ügynökség által létrehozott oldal tavaly a legjobb gyakorlatnak minősült „A modern technológia alkalmazhatósága a közigazgatásban” kategóriában és díjazták Brassópojánán.

A rendszer azóta a nagy értékű közbeszerzésekkel is kiegészült, jelenleg az http://achizitiipublice.judetulharghita.ro címen érhető el. Az oldalra feliratkozhatnak a közbeszerzés kiírók vagy direktbeszerzéseket is publikálhatnak. Újdonságnak számít, hogy feltöltéskor kiválasztható, hogy direktvásárlás vagy közbeszerzés kerül feltöltésre, szelektálható ennek értéke, a feltöltendő direktvásárlások további tizenhat alkategóriába sorolhatóak, valamint az is plusznak számít, hogy az oldalon megtalálható úgy az éves közbeszerzési program mint az éves közbeszerzési stratégia is.

Az egyszerű és gyors feltöltési lehetőséggel rendelkező platformra várjuk a helyi önkormányzatok és a Hargita megyei közintézmények további jelentkezését is, ezzel is segítve a vállalkozói szférát. A felületre bárki feliratkozhat és ingyenesen igénybe veheti a szolgáltatásokat.

Az oldal sikerességét igazolják a számadatok is: 2016 májusától számítva több mint 4 millió lej értékbe publikálódott több mint ötszáz direktvásárlás. Ugyanakkor mintegy harminc nagy közbeszerzés is közzé lett téve a platformon és az említett periódusban az oldalnak közel ötezer látogatója volt.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 23.