Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

2019. február 25.-én, hétfőn 10 órától osztályfőnöki óra látogatásra került sor a „Székely Károly” Szakközépiskolában, Csíkszeredában. Az eseményen az iskola két végzős osztályának diákjai vettek részt.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség igazgatója ismertette, hogy az ügynökség tevékenységét hat program mentén fejti ki. Ezekből az egyik a „Vállalkozóbarát Hargita megye”, aminek
egyik célja a fiatalok segítése a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. Mivel nagy szakemberhiány mutatkozik, arra biztatom a fiatalokat, hogy menjenek külföldre, tanuljanak és lássanak, de a tanult szakmához hasonló szakmába tegyék mindezt. Így olyan tapasztalatra tehetnek szert, amit a későbbiekben itthon tudnak kamatoztatni – mondta Cilip Árpád és hozzátette: tervezzük a „Szakmák hétvégéje” című esemény szervezését. Ennek célja, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését az adott szakmák iránt. A diákoknak lehetőségük lesz alkotásaik által versenyezni egymással. Az igazgató arra kérte a diákokat, hogy bármilyen kérdésük van, forduljanak bátran az ügynökséghez!

Király Szabolcs az ügynökség munkatársa „Mit tegyek az iskola elvégzése után?” címmel tartott előadást. Az előadás során ismertetésre került három olyan felmérés, amelyet Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége készített a tavalyi év folyamán. Az első részben lehetőség volt a diákoknak megismerni, hogy a velük egykorúak, hogyan gondolkoznak a jövőjüket illetően, majd ezt követően bemutatásra került a
jelenleg külföldön munkát vállaló fiatalok körében készített felmérés. A harmadik részben a következő generáció terveit, elképzeléseit ismerhették meg a diákok. A résztvevőknek lehetőségük volt, hogy feltegyék kérdéseiket és olyan gyakorlatias válaszokat kapjanak amik segíthetik őket a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.

Csíkszereda, 2019. február 25.