Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Lovasfórumot szervezett csütörtökön délután a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség. A fórumon a megye lovaséletét értékelték. A rendezvényen Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára bejelentette: Magyarország Kormánya százmillió forinttal támogatja a székelyföldi lovasegyesületeket.

Hargita Megye Tanács lovasmunkacsoportjának csütörtöki beszámolóján Kolozsvári Tibor, a munkacsoport vezetője, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének tiszteletbeli elnöke, Makkai Péter a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztériumtól, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, illetve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke értékelte az elmúlt év lovasrendezvényeit.

Fikó Csaba a lovasterápia fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: a megyében folyamatban van e szolgáltatás kialakítása.

─ Mindenkinek köszönöm és őszinte hálámat fejezem ki a mindennapi kemény munkájáért. Hargita megyében a lovasközösség nagyon erős, és olyan értékeket hordoz magában, amely elengedhetetlen a jövő generációjának életéből ─ ezt már Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mondta.

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára bejelentette: Magyarország százmillió forinttal támogatja a székelyföldi lovasegyesületeket, összesen 28-at. A Hargita, Maros és Kovászna megyei egyesületek 2 és 7 millió forint közötti támogatást kapnak. A megítélt összegeket az év első felében utalják.

─ A magyar nemzet számára a lovaglásnak, a lovaséletnek identitásképző ereje van és volt már a kezdetektől. Nemzeti kultúránkhoz hozzátartozik a lótartás. Reméljük, hogy a támogatás által hozzájárulunk ahhoz, hogy minél több gyermek mozogjon és megismerkedjen a lovassporttal, illetve gazdagodjon azzal az értékkel, amelyet a lovasélet ad nekik ─ mondta Potápi Árpád János.

Hargita Megye Tanácsa díjazta azokat a sportolókat, edzőket, akik hozzájárultak a lovasélet népszerűsítéshez és a lovas értékek továbbadásához. Ígéret-díjat kapott a 70-80 centiméter magas akadályok kategóriájában Szabó Anna Rebeka, a Kovászna megyei Vadon lovasklub sportolója, Balázs Rebeka, a székelyudvarhelyi Csicser Lovarda sportolója, Portik Dobos Nikoletta Katalin, a gyergyószentmiklósi Krigel Sportklub lovasa. A 90-100 centiméter magas akadályok kategóriájában Ígéret-díjat kapott Petréd Gáspár, a Remetei Lovasklub sportolója, Geréb Dorottya és Molnos Boglárka, a székelyudvarhelyi Csicser Lovarda sportolója. A 100-110 centiméter kategóriában pedig Bajkó Krisztát és Keresztély Beátát, a gyergyószentmiklósi Krigel sportklub lovasait díjazták. Keresztes Lajos-díjban részesült Tamás Adrienn lovasedző, Bodó Zoltán sportoló. Ferencz Katalin díjugrató és lovasedző Hargita Megye Tanácsának emlékérmével térhetett haza, Bajkó Ildikó és Bajkó Tibor pedig a Márton Áron-emlékérem arany fokozatában részesült.

─ Minden olyan tevékenység, amely a gyerekek rendszeres lovagoltatásáról szól, rendkívül fontos Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének. Célunk annak elérése, hogy közel ezer gyerek részesüljön azokban az értékekben, amelyet a lovasélet adhat számukra ─ fejtette ki Cilip Árpád.

(Forrás: Hargita Népe, írta Szilágyi Dalma-Orsolya)