Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Gazdasági fórum vállalkozóknak, diákoknak

 

Pályázatokról, csődhelyzetről, vállalkozásindításról, kudarcokról és sikerekről hallgattak előadásokat a csíkszeredai megyeházán november 20-án vállalkozók és diákok. A Tanulj mások hibáiból elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek korábbi állomása Székelyudvarhely volt, Hargita Megye Tanácsának alintézménye, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezte. A gazdasági fórum és kerekasztal-beszélgetés célja az, hogy a jelenlevők személyes történeteket halljanak a sikerekről és a kudarcokról, illetve gyakorlati tanácsokat kapjanak a tapasztalt vállalkozóktól, ismertette a fórum megnyitóján Lukács Zoltán Levente, az ügynökség igazgatója, a rendezvény moderátora.

A sikerhez a kudarcokat is meg kell élni, azokból pedig tanulni kell és nem feladni, tanácsolta a pályakezdőknek Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöki kabinetének vezetője, aki korábban maga is vállalkozó volt. Tapasztalataira alapozva a kezdő vállalkozás népszerűsítésének fontosságát hangsúlyozta, és hogy a vállalkozó elsősorban a kliens igényeit, a vállalkozás célcsoportját kell minél jobban kiszolgálja. A vállalkozás profiljának meghatározásakor nem biztos, hogy azt kell keresni, ami nincs, azt is meg kell vizsgálni, hogy miért nincs olyan jellegű vállalkozás. Tanácsot nem szülőktől, barátoktól kell kérni, mert ők féltenek minket, és nem szakemberként fogják kezelni a kérdést, tanácsolta Barabás Csaba a kezdő vállalkozóknak.

Ezenkívül Becze László csődbiztos tartott előadást, Szakács Botond az Esküvőről a pénzügyre címmel, Novák Károly Eduárd paralimpiai kerékpározó az álom erejéről és a kitartásról, Márk Dezső Sorin Tudatlanság vagy lustaság? címmel, Pál Gábor a csőd széléről való felemelkedésről, Csák László szakértő a pályázatokról és Lázár István Tanulj mások hibáiból címmel. A szakmai kerekasztal-beszélgetések pályázati ötletekről, pénzügyi kérdésekről és a jelenléti ívekről zajlottak.

 

Csíkszereda, 2017. november 20.