Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Tíz termelő készítményeit bírálta el a bizottság

 

Tíz termelő, mintegy hetven termékre adta le igénylését a Székely termék márkanév minősítésre Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségéhez, melyek odaítéléséről május 30-án döntött az elbíráló bizottság.

A testület ez alkalommal Székely Csaba fafaragó és Székely Ágnes szobrászművész dísztárgyait, a Jammy kft. pálinkáit, a Radipcom kft. és Nagy Ernő húskészítményeit, az ELK FARM vadhúskészítményeit, Mezei Attila méhészeti termékeit, Koszta Ignácz szörpjeit és lekvárjait, valamint a Gyopár kft. két új társasjátékát találta alkalmasnak a Székely termék védjegy használatára.

 

Márton István, a Székely termék elbíráló bizottságának elnöke elmondta, bár a követelményrendszerek a termékek besorolása szerint változnak, alapvető elvárás minden esetben a hagyományőrzés és a székely népies szellem.

Hargita Megye Tanácsa 2009-ben védte le a Székely termék márkanevet az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalánál, ami tíz évre szól, ezért 2019-ben meg kell újítani a védjegy tulajdonosi jogát. A megyei tanács 2012-ben öt évre kötötte meg a helyi termelőkkel a Székely termék védjegy használatára vonatkozó szerződést, így ma 23 termelő lejárt szerződését hosszabbította meg a bizottság.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a Székely termék nem csupán márkanév, hanem identitásunk kifejezési eszköze és a helyi autonómia garanciája.

A Székely termék mozgalom Hargita Megye Tanácsának kezdeményezése, amely gazdag és élő mezőgazdasági hagyományaink továbbélését, a minőségi és egészséges termékek piacra jutását célozza. A Székely termék védjegy bejegyeztetésével és a termékek hazai és külföldi üzletláncokba való eljuttatásával a gazdáknak biztosítanak jövedelmi forrást, a lakosságnak pedig az egészséges élelmiszerhez való hozzáférést.

 

Csíkszereda, 2018. május 30.

 

 

(Hargita Megye Tanácsa - sajtószolgálat)