Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Hegyvidéki termék (Produs Montan) védjeggyel bővült két Székely Termékes termelő, de mit is lehet tudni a védjegyről?
A hegyvidéki termék (produs montana) minősítés egy európai szinten elismert minőségbiztosítási rendszer, amely igazolja, hogy a feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszertermékek a hegyvidéki térségből származnak, illetve csakis minőségi alapanyagok felhasználásával készülnek.

A végjegy minőséghasználati jogáról a Hegyvidéki Területek Nemzeti Ügynöksége dönt.

Kik kaphatják meg a védjegyet?

Legalább egy termelői engedélyjel (atestat de producător) kell rendelkeznie a fizikai személy esetében. Viszont egyszerűbb lépések vannak ha bejegyzett jogi formával rendelkezik (PFA, II, SRL., egyesületek stb.) a termelő.

Milyen feltételek vannak?

A nyersanyagoknak és a haszonállatoknak szánt takarmányoknak elsősorban a hegyvidéki területekről (zonele montan) kell származniuk, a feldolgozott termékek esetében a feldolgozásra a hegyvidéki területeken is sor kerül. Ezért nem tudjuk jóváhagyni azon igényléseket, amelyek estében például a méhek a sima területekről és mezőkről szüretelnek függetlenül, hogy a méhészet feldolgozó üzeme a hegyvidéki területen található, vagy ha hegyvidéki térségben tenyésztett pisztrángot ismeretlen eredetű protein takarmánnyal etetik.

Mely Hargita megyei települések tartoznak hegyvidéki zónában?
A minisztérium által meghatározott kritérium alapján 158 település található hegyvidéki zónában. A következő linken található a részletes lista:
http://azm.gov.ro/…/Ordin-comun-MADR-nr-97_19.02.2019-si-MD…

Milyen termékek kaphatják meg a hegyvidéki minősítést és melyek nem?
- Feldolgozott vagy feldolgozatlan állati eredetű termékek például: tej, tejtermékek, sajt, hús, húskészítmények, tojás stb.

- Méhészeti termékek például: méz, propolisz, virágpor stb.

- Feldolgozott vagy feldolgozatlan növényi eredetű termékek például: dzsemek, szirupok, teák, gyümölcs levek stb., vagy maga a gyümölcsök és zöldségek: alma, málna, áfonya, paradicsom, burgonya, gomba stb.

Az alkohol és alkohol tartalmú termékek nem kaphatják meg a védjegyet.

Van költsége a védjegy igénylésének?

Nincs, a teljes eljárás ingyenes, amit teljes egészében a román állam támogat, a helyi termelők számára.

Mennyi ideig tart a dokumentáció összeállítása és az elbírálás folyamata?
A dokumentáció összeállítása függ az igénylő idejétől, hogy milyen hamar szerzi be a szükséges iratokat és tölti ki a kérést. Ebben segítségünket tudjuk biztosítani, hogy minél hamarabb megkapja a védjegyet.

Kik kapták meg eddig a védjegyet?

Országos szinten 165 termelő kapta meg a hegyvidéki termék minősítést közel 600 termékre. Hargita megyében jelenleg 6 termelő rendelkezik Hegyvidéki védjeggyel, amelyből 4 termelő Székely Termék védjeggyel is rendelkezik. 2017-ben a Gordon tejgyár volt az első aki megkapta a minősítést, az idei évben pedig Márton Tihamér és Mezei Attila méhészek kapták meg két-két termékre a minősítést.

Milyen előnyei vannak a hegyvidéki termék (produs montan) védjegynek?
Azon kívül, hogy európai szinten elismert védjegyről beszélünk a biztosítja a vásárlói számára, hogy egy megbízható, minőségi, vegyszermentes és nem utolsósorban helyi termékekről van szó.

A termelők számára:

- a védjegy alatt levő termékeik kisebb áruforgalmi adó van (5% TVA)
- 2021-től elszámolható lesz a termékek kötelező bevizsgálása
- a bukaresti kiállításokon és vásárokon ingyenes standokat biztosítanak
- pályázati lehetőségeket írnak ki a védjegyes termelők számára (marketing, csomagolás stb.)
- ingyenes tanácsadások és ügyintézés

További kérdések esetén nyugodtan forduljanak a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséghez a office@adehar.ro ,
☎️: 0266-207784 vagy a Hegyvidéki Területek Nemzeti Ügynökségének, maroshévízi kirendeltségének irodájához: gheorghe.hirlav@azm.gov.ro

https://produsmontan.ro/