Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Elköteleződésre van szükség a román minisztérium részéről – hangzott el a Csíkszeredában megszervezett Európai Nagyragadozó Platform regionális műhelymegbeszélés végszavaként november 19-én. A műhelymegbeszélés célja a Hargita megyei regionális nagyragadozó platform eddigi eredményeinek bemutatása, és szélesebb körben, országos és európai perspektívában való megvitatása voltak.

Jürgen Tack, az Európai Nagyragadozó Platform társelnöke, a nap végén  következtetésként elmondta, hogy szégyen, hogy a román kormány nem képviseltette magát az eseményen, hiszen részt vettek a Hargita megyei és az európai platform tagjai, európai ernyőszervezetek, mint az Európai Földtulajdonosok Szervezete (ELO), az Európai Vadász és Természetvédő Egyesületek Föderációja (FACE), az Európai Bizottság képviselői, romániai kutatóközpontok, civil szervezetek, vadásztársaságok, természetvédelmi hatóságok szakértői, képviselői, a román kormány képviselőinek is itt lett volna a helye.  

Jürgen Tack felkérte a környezetvédelmi minisztériumot, hogy foglaljon állást a kérdésben, mert a hallgatás nem fogja megoldani a problémát.

Elhangzott, Hargita megyében van a legnagyobb a medvepopuláció egész Európában, éppen ezért ugyanilyen mértékű intézkedésekre van szükség annak szabályozására, a lakosság védelmére. Sajátos megoldásokra van szükség a turizmus terén is, hiszen a nagy medvepopuláció és a sajátos tájszerkezet előrelátó, gondos tervezést igényel.

A regionális nagyragadozó platformok az Európai Bizottság támogatásával jöttek létre, az Európai Nagyragadozó Platform kezdeményezésére, egy participatív modellt követve, amelynek célja hosszú távon a nagyragadozó-ember konfliktus megoldása, illetve a különböző társadalmi csoportok közötti konfliktusok csökkentése. Egy ilyen regionális platform működik az év kezdete óta Hargita megyében, amelynek tagjai különböző, a medve kérdésben érdekelt csoportok képviselői.

A regionális nagyragadozó platformok megerősíthetik, kiegészíthetik  a nagyobb léptékű, országos, makroregionális akcióterveket, menedzsment rendszereket, növelhetik azok hatékonyságát, erősíthetik társadalmi beágyazottságukat.

A műhelymegbeszélés során bemutatták a Hargita megyei platform eddigi eredményeit, és sor került néhány központi témakör egyes aspektusainak megvitatására, mint a vadgazdálkodás, a tudományos kutatás és a károk megfelelő kezelése.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének az eseményen elhangzott beszédét itt tekinthetik meg: http://bit.ly/2pvEtGb

 

Csíkszereda, 2019. november 19.

 

(Forrás: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája)