Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Ahogy az iskola, úgy a munka is lehet más, mint amilyennek azt először gondoljuk- ez derült ki azon a Matplast-os gyárlátogatáson, amelyen a kányádi Toró Tibor Általános Iskola diákjai vettek részt az Iskola másként program keretében, amelyet a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség és az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ) közösen szervezett. A több külföldi, neves cégnek (Audi, Renault, stb.) beszállító fémipari vállalkozásnál sem mosolyra adják a fizetést, dolgozni nyílván ott is kell, de egészen máshogy és más körülmények között, mint ahogy mi azt elképzeljük.

 

Ez már régen nem az az ipari környezet, ahol a munkások füstfelhőben, elviselhetetlen hőségben és egy lélektelen futószalag mellett gürcölnek az éhbérért napi 18 órát. Zaj ugyan van, a gépek zakatolnak, ahogy a munka folyik, de a dolgozók tiszta munkaruhában, nyugodt körülmények között teljesítik a napi penzumot, tisztességes és kiszámítható fizetésért. A manapság oly sokat és méltán emlegetett CNC gépkezelők még ennél is jobb helyzetben vannak, az ő munkakörnyezetük inkább hasonlít egy patikára, mint egy gyárra. És a fizetésük is vetekedik egy patikuséval, hiszen felelősségteljes és nagyon precíz munkát végeznek, sok százezer eurós gépeken.

 

Ebbe az egyre keresettebb szakmába is bepillantást nyerhettek a diákok a Matplast-nál tett gyárlátogatás során. Amelynek nem titkolt célja többek között az, hogy újra becsülete legyen a kétkezi munkának és hogy a diákok ne féljenek ilyen irányba továbbtanulni. Hiszen a cégek egyre nagyobb gondban vannak a munkaerő utánpótlással, a hozzáértő szakmunkás réteg egyre idősödik, miközben a kereslet irántuk folyamatosan nő.

 

A szakoktatás fellendítése és a kiképzett fiatalok itthon tartása nem egyszerű feladat, ezért közös fellépésre van szükség, amelyben a megye, az iskolák és a vállalkozók is részt vállalnak. Ennek egyik legújabb példája a duális képzéssel kapcsolatos együttműködés a felek között. Az idén bevezetett, duális szakképzésre lehetőséget adó törvény keretében Székelyudvarhelyen két ilyen osztály is elindul az őszi tanévtől. A Kós Károly Szakközépiskolában vendéglátó (szakács és pincér), míg a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában fa- és fémipari képzésbe léphetnek be a kilencedikesek, akik havonta 400 lej ösztöndíjat is kapnak majd.

 

Az iskolák, a tanfelügyelőség és a vállalkozók mellett a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség is jelentős szerepet vállal a két képzés és a szakoktatás népszerűsítésében - amelyet együttműködési megállapodásban is rögzítenek majd - hiszen mindegyik félnek ugyanaz a célja: élhető és biztos alternatívát és jövőképet mutatni a fiataloknak a külföldi munkavállalás helyett, bizonyítani, hogy itthon is számtalan lehetőség van azok előtt, akik hajlandóak dolgozni és tenni a boldogulásukért.