Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Gazdasági konferencia és szakmai kerekasztalok kerültek megrendezésre Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és az Arbor Vállalkozók Szövetsége közös szervezésében november 27.-én, hétfőn a gyergyószentmiklósi Szilágyi vendéglőbe. A rendezvény moderátora Bajkó Tibor, az Arbor elnöke volt.

Lukács Zoltán Levente, az ügynökség igazgatója beszédében kiemelte, örömmel tölti el, hogy Gyergyószentmiklós immár harmadik alkalommal ad otthont e gazdasági konferenciának. A konferencia témaköreiként, az ügynökség a gazdaságfejlesztés néhány olyan kulcsfontosságú alapelemét ragadta meg mint a munkaerő elvándorlás, a szakoktatás – duális képzés, pénzügyi aktualitások, infrastruktúra fejlesztése, és a helyi önkormányzat által nyújtott lehetőségek az elvándorlás visszaszorítására.

Ha ismerjük egymás problémáit és foglalkozunk vele, akkor többet el tudunk érni – mondta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, és hozzátette, hogy fontos a kerekasztal-beszélgetéseken megfogalmazódott problémák/ ötletek eljuttatása a döntéshozókhoz. A cél az, hogy a gyergyóiság büszkeséggé váljon.

Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsának kabinetvezetője témafelvezető beszédébe a hozza eljutott kérdéseket összesítette, így szó esett: a Gyergyószentmiklóst Balánbányával összekötő út helyzetéről; helyi adókedvezmények befektetőknek; a hamarosan megjelenő vállalkozói inkubátorház létesítésere kiírt pályázatról; a Mária út gyergyói szakaszának kiépítéséről; a kisgyereket egyedül nevelő anyukák helyzetéről. Elmondta, hogy fontos, hogy van egy nap amikor a gazdasági élet szereplői a térség gazdasági témáiról tudnak beszélni.

Lázár Zoltán, Magyarország külgazdasági attaséja arra kérte a jelenlévőket, hogy fiatal vállalkozóként írják meg neki elképzeléseiket, és azt, hogy ez hogyan serkentené az itthon maradást.

A rendezvény második felében került sor a kerekasztal beszélgetésekre: Adótörvény módosítások, Ipari iskolák – képzések/ Duális képzés, Cégszervezés alapjai, Könyvelés és Vállalkozói jó példák témákban.

Az Adótörvény módosítások elnevezésű kerekasztal beszélgetésen elhangzott, hogy a nem rezidenciális terület, rezidenciálissá való nyilvánításával az terület adója felére csökken.

A Cégszervezés alapjai kerekasztal beszélgetést Kovács Zoltán cégfejlesztő vezette, elmondta, hogy a jövőről kell beszélni: az önmegvalósítás attól függ kinek mennyi figyelmi egysége van leragadva a múlton.

Nagy érdeklődés övezte a Vállalkozói jó példákat ismertető beszélgetést is. Bartis Szabolcs, orgonasíp szakértő elmondta, hogy bár az indulás nehéz volt, ma már vannak külföldi munkáik is, de kérésre vállalnak összeszerelést és hangolást is. Ennél az asztalnál foglalt helyet még dr. Laczkó Csilla szülész-nőgyógyász, Pál Mária Magdolna és Pál Norbert vendéglátós szakértők is.