Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége társszervezésében került sor egy gazdasági kerekasztal megbeszélésre 2021. április 29-én Gyergyószentmiklóson.

Péter Sándor, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének aligazgatója és egyben a rendezvény moderátora röviden elmondta: elindítottak egy gazdasági kerekasztal beszélgetés sorozatot, ahol különböző gazdaságfejlesztést szolgáló témák kerülnek ismertetésre. Az ilyen jellegű rendezvénysorozatok lényege, hogy a résztvevők konkrét problémák mentén intézhetnek kérdéseket a szakavatott előadók felé.

Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke felhívta a résztvevők figyelmét, hogy lesz egy csíki gazdáknak szóló megbeszélés is aznap, ahol Barabási Antal mezőgazdasági államtitkár is részt fog venni. Ebben az időszakban készülnek támogatási kiírások tervezetei, ebben Hargita Megye tanácsa aktívan részt vesz azzal a céllal, hogy minél több gazdaságfejlesztésre irányuló együttműködés megvalósítható legyen. A gazdasági stratégia konzultáláson is elhangzott: küldjék be a térségre vonatkozó specifikus témaköröket, elvárásokat, hogy beépíthetőek legyenek a stratégiákba, tervezetekbe – tette hozzá a megyeelnök.

Fancsali Kálmán pályázati tanácsadó két nagy kategória mentén tartotta meg előadását: egyrészt a nem mezőgazdasági tevékenységek létesítése és fejlesztése, másrészt a mezőgazdasági tevékenységek támogatása kapcsán. Az előadás során elhangzott: fontos, hogy jól kivitelezhető és fenntartható ötlet mentén vágjanak bele a pályázatba, hisz 3-5 évig fenn is kell tartani ezt a különböző feltételek teljesítése mellett.

Márk Dezső Vállalkozók és Munkáltatók országos szövetségének Hargita megyei kirendeltsége részéről elmondta, hogy egy jó konszenzus alakult ki a Vállalkozók és Munkáltatók országos szövetségének Hargita megyei kirendeltsége és Hargita Megye Tanácsa között, vannak további közös tervek, és a szövetség mindenben partner a megyei intézmények számára a gazdaságfejlesztés területén.

Dimén Hunor Dénes, a Hargita megye Közpénzügyi Hivatal vezetője elmondta: tevékenységük három témakörben kapcsolódik a pályázatokhoz. Az első, hogy a pályázati igénylések letevéséhez igazolást bocsájtanak ki. A második szegmens: a cég ellenőrzését követően visszafizetik az ÁFÁ-t. A harmadik, amikor a pályázat valamilyen okból nem tud megvalósulni és vissza kell fizetni a kapott támogatást. A pénzügy igazgatója azt is elmondta: folyik egy nagymértékű digitalizáció, ezáltal gördülékenyebben fognak menni a folyamatok.