Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a CAPfuture projekt keretén belül széleskörű tájékoztatást tart a Közös Agrárpolitika jövőbeni változásairól. A projekt egyik fontos mozzanata a jó példák, helyi vállalkozások, valamint a mintagazdák meglátogatása.
A Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megye Tanácsával, valamint a Vidékfejlesztési Egyesülettel közösen szervezte meg a csíkdánfalvi farmok látogatását, aminek a tovabbgondolásában a Csíki Területi Ifjúsági Tanács is szerepet vállal. Fontosnak találjuk a kapcsolódó intézményekkel, szervezetekkel való együttműködést, hogy a megyében lévő fiatalok megismerjék a helyi vállalkozásokat, farmokat, intézményeket és ezekkel praktika, gyakornoki program, szezonális munka vagy akár alvállalkozóként kapcsolatba kerüljenek a jövőben.
Ezt a tevékenységet hosszútávon érdemes tervezni, ahol elsősorban a szakiskolás, mezőgazdaságban, növény és állattenyésztésben érintett fiatalokat szólítunk meg.
A CAPfuture európai projekt keretében, 2021. december 16-án sorra kerülő két farmlátogatás Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség szervezésében jött létre.
Az eseményen a gyergyószentmiklósi „Batthyány Ignác” Technikai Kollégium 2 diákcsoportja vett részt. A fiatalok megismerkedhettek a gazdálkodók mindennapi tevékenységével, és megtekinthették az állattenyésztés területén az új csúcstechnológiákat is. A látogatások Dánfalva község különböző gazdaságaiban zajlottak, az első az Angus szarvasmarha fajtára, a második pedig a Bălțata Românească-ra szakosodott.
Ennek a tevékenységnek a programjában olyan intézkedések szerepeltek, amelyek a tanulók környezetvédelemmel és a különféle mezőgazdasági szakmákból fakadó felelősségeivel kapcsolatos tájékoztatást és tudatosságot növelték. Meggyőződésünk, hogy elengedhetetlen, hogy a diákok tisztában legyenek a precíziós gazdálkodás fontosságával, és megismerjék a „From to Fork” új európai stratégiát.
Ezúton is köszönjük a Kollégiumnak, a gazdálkodók, a Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének és Csík Terület Ifjúsági Tanács (CSTIT) együttműködését.