Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Erdészeti munkacsoportot hozna létre Hargita Megye Tanácsa -
Borboly Csaba a fakitermelők felé: ne tegyük tönkre a közösen felújított útjainkat

Az erdő Hargita megye legfontosabb kincse címmel tartottak Erdészeti Workshopot Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének szervezésében november 17-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán. Az eseménnyel a szervezők egy munkacsoport létrehozását is kilátásba helyezték, hogy a megyei szakemberek segítségével megoldást találjanak, javaslatokat fogalmazzanak meg a tűzifa és egyéb problémákra. A már létező erdőgazdálkodással foglalkozó tanácsadó testületet (http://hargitamegye.ro/erdogazdalkodas.html) kívánják egy munkacsoporttal erősíteni. Bajkó Tibor a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetségének elnöke és mint az esemény moderátora elmondta, hogy kiemelten fontos a faanyag sokoldalú felhasználása megyénkben és vissza kell szorítani nyersanyag exportot. Lukács Zoltán – Levente, mint a Fejlesztési Ügynökség vezetője arra bátorította a jelenlévő község vezetőket, közbirtokossági elnököket és erdő tulajdonosokat, hogy javaslataikkal keressék meg a megyei tanács alintézményét, hiszen feladatok, hogy híd szerepet betöltve közös megoldásokat találjanak a felmerülő problémákra. A fejlesztési ügynökség közvetítő szerepet töltene be törvénymódosító javaslatok benyújtásában, megyei szintű partnerséget vállalnak Hargita Megye Tanácsán keresztül uniós pályázatokban, valamint további szakmai konferenciákat, fórumokat szerveznek.
Tánczos Barna szenátor szerint az egyik legégetőbb probléma a viharok által kidöntött fák értékesítésének témája, amelyre megoldást egy kidolgozás alatt lévő miniszteri rendelet hozhat. A szenátor ugyanakkor arra kérte az érdekelt feleket, hogy ebben a témában is javaslataikat, meglátásaikat hozzák felszínre, hiszen számos jó módosítást eszközölhetnek Bukarestben, amely segíti a térségben felmerülő problémák kezelését is.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felvételről kapcsolódott be a beszélgetésbe. A megyeelnök többek között kitért arra, hogy a most következő esős időszakban a közbirtokosságok, erdőtulajdonosok a fakitermelés során felelősséggel és körültekintően végezzék munkájukat, annak érdekében, hogy a közösen felújított községi vagy megyei utakat ne rongálják meg. Ilyen esettel szembesültek legutóbb a 134-es megyei út mentén és (https://drive.google.com/open…).
Korodi Attila parlamenti képviselő szintén a rönkszállítók által használt erdei és közúti úthálózatok épségének megőrzésére hívta fel a figyelmet. A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy helyi szinten kell összefogásban elérni, hogy erdeink képezzék Hargita megye gazdasági motorját.
Borboly Csaba mindezek mellett számos olyan témában lát együttműködési lehetőségeket, amelyben az érdekelt felek, a munkacsoport és a Fejlesztési Ügynökség együttműködésével eredményt érhetnek el, hiszen a fenntartható erdőgazdálkodás Hargita megye számára prioritás. A védett területek tekintetében az önkormányzatok összefogásával a Csíki-hegyek területén közös védett területeket felügyelő szervezetet hoztak létre, Borboly Csaba szerint a védett területek és az erdőgazdálkodás kiegyensúlyozott kell legyen.
A workshopon a különböző szakemberek mellett jelen voltak erdészeti szakos középiskolás tanulók is. Hargita Megye Tanácsa korábbi vállalása szerint tíz ezer euróval támogatja azon megyei tanintézményeket, amelyek erdészeti szakterületen indítanának osztályokat. Legutóbb a gyergyohollói szakiskola támogatását is jóváhagyta a megyei tanács testülete az októberi soros ülésen.
A megyeelnök hangsúlyozta, hogy megoldást kell találni arra is, hogy a közbirtokosságok, erdőtulajdonosok a helyi, térségi ellenőrzött vállalkozások számára értékesítsék a fát. A közösségi oldalon megtekinthető a megyeelnök hozzászólása a témához:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1430802806967098/