Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság, Csíkszentsimoni „Fenyves” Közbirtokosság, Csíkszentsimoni erdészet és Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatala közös szervezésében 2018. április 17.-én facsemete ültetésre került sor Csíkszentsimonban. Az egész napos eseményen három iskolából (Endes József Általános Iskola, Csíkszentsimon; Tívai Nagy Imre Szakközépsikola, Csíkszentmárton; Venczel József Szakközépiskola, Csíkszereda) érkező, több mint száz diák 3000-nél több lucfenyő csemetét ültetett el.

Az ültetési és a munkavédelmi szabályok ismertetése után, amelyet Boga Dénes a csíkszentsimoni Fenyves Közbirtokosság elnöke ismertetett, Lakatos András területvezető erdész arra kérte a résztvevőket, hogy vegyék komolyan a csemeteültetést. A szakemberek bemutatták a csemeteültetés módját, hangsúlyozták, hogy a csemete függőlegesen kell álljon és a meredek hegyoldalra való tekintettel szintesíteni kell: ki kell alakítani egy-egy tányért minden csemetének, hogy a víz hasznosulhasson.

A Hargita megyei erdészeti igazgatóság részéről jelen voltak Falcsali Gábor, Gál Emil, László Ildikó és Sárkány Csaba vettek részt és segítették a diákokat szaktudásukkal. Elmondták, hogy a gyerekek nagyon ambiciózusak, ügyesen dolgoztak. A simoniak részéről jelen volt Kozma István polgármester és az Endes József általános Iskola igazgatója, Lőrincz Zoltán.

Bár a csemeteültetés ötlete a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség erdőgazdálkodás programja keretében fogalmazódott meg, elengedhetetlen volt a közös összefogás, ezt tükrözte a több mint 3000 elültetett csemete is.