Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

A tavaly aláírt Villanyszerelő osztály indítását követően  a mostani egyezmény értelmében felszerelik az autószerelő szaktermet, ezzel is erősítve a minőségi, korszerű képzést. A felek együttműködésének köszönhetően idén tavasszal az iskola tanulói Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének szervezésében ellátogattak a Sazy Impex Kft. és a Román Autófelügyelet (RAR) székhelyére is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke jó példának nevezte a szakoktatás eredményeire vonatkozóan, hogy a beszámolók szerint a diákok az iskola elvégzését követően itthon is munkát találnak, arra is van példa, hogy céget alapított a szakmát tanult fiatal.

– A gyakorlati tudással ötvözött szakoktatásnak van jövője, ezt kell folytatnunk. Jól megfizetett szakmában sok fiatal választja az itthon maradást, mint hogy szakképzetlenként külföldön dolgozzon. Erre kell lehetőséget nyújtanunk – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy nem szabad erőltetni a gyerekeket olyanra, amire nincs hajlandóságuk és négy öt éves tovább tanulás helyett sokan dolgoznának a kitanult szakmában vagy éppen céget alapítana, ezzel munkahelyeket teremtve.

A Fejlesztési Ügynökség idén februárban elkészített felmérése a 2016-os évre vonatkozóan alábbi linken érhető el: http://www.hargitamegye.ro/hirek/a-jo-szakembereket-itthon-is-megbecsuli...

A szakoktatás témájában végzett felmérésekről, elemzésekről és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezéseiről az alábbi linkeken olvashatnak:

http://elemzo.hargitamegye.ro/szakoktatas/

http://hargitamegye.ro/szakoktatas.html

 

Csíkszereda, 2017. október 3.