Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége „Vállalkozóbarát Hargita megye” programjának keretében ma – 2018. október 29.-én – a csíkszeredai „Venczel József” Szakközépiskola erdész szakos diákjaihoz látogattunk el. Meghívottaink között nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek szerepeltek: Bajkó Tibor, az ARBOR elnöke; Ábrahám István, erdőmérnök a Romsilva állami erdészetnél; Ábrahám Csaba a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park részéről és Virág Zsuzsanna a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségtől.

Az esemény moderátora, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója: Cilip Árpád volt.

Cilip Árpád nyitóbeszédében Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének főbb tevékenységi köreit és az ügynökség keretében zajló programokat ismertette. Arra buzdította a fiatalokat, hogy próbáljanak meg itthon elhelyezkedni, de ha mégis szerencsét próbálnának külföldön a szakmájukhoz minél közelebb álló területen helyezkedjenek el. A megszerzett tudást a későbbiekben bizonyosan tudják majd kamatoztatni.

Az ügynökség vezetője elmondta, hogy az általa irányított intézménynél van lehetőség gyakornokoskodni, az idén kilenc gyakornok nyert betekintést a tevékenységekbe, és továbbra is nyitva az ajtó a tanulni vágyók előtt.

Bajkó Tibor „A fenyő igazi útja” című előadásában a fenyőfa kivágásától a számos előnnyel járó faház megépítéséig ismertette a fafeldolgozás mozzanatait. Bemutatója során megismerhettük a faházak pozitív tulajdonságait: ellenben a más típusú építményekkel, egy száraz technikával épített (150m2) faház három hónap alatt lakhatóvá válik. Nem a gyors pénzszerzés a megoldás, meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy tudatosan használjuk fel őseink hagyatékát: fontos, hogy a faanyag ami elhagyja a megyét minél nagyobb mértékben legyen megmunkálva – hangsúlyozta Bajkó Tibor.

Ábrahám István erdőmérnök párhuzamban ismertette a több mint harminc éves pályafutása kezdetén és napjainkban lévő munkamenetet. Elmondta, hogy a modern technológia nagy szerepet játszik a mai munkavégzésben: például ma már GPS koordinátával lehet követni egy rakományt. Megtudhattuk azt is, hogy a klímaváltozás hatására változik az erdők fafajtáinak összetétele: ha egy vegyes összetételű erdőt kivágnak, szinte minden esetben a lobhullató felveszi azt a területet. Az erdőmérnök felhívta a figyelmet arra is, hogy nem is igazán a munkahelyek hiánya jelent problémát, inkább munkásokat lehet nehezebben találni.

Virág Zsuzsanna, a Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség munkatársa „A fiatalok alkalmazásával kapcsolatos tudnivalók”-ról tartott bemutatót. A frissen végzettek ha nem találnak hatvan napon belül munkát, letehetnek egy kérést a munkanélkülieknek szóló támogatásra. Ha ezen a bizonyos hatvan napon belül sikerül munkát találniuk, akkor jár nekik egy egyszeri 1500 lej értékű támogatás. Szó esett még a mobilitási juttatásról, munkáltatónak járó juttatásról (abban az esetben, ha a vállalkozó fiatal végzőst alkalmaz), 16-24 év közötti fiatalnak járó juttatásról, inassági finanszírozásról és a gyakornoki képzésről is. Ezekről bővebben a: www.locuridemuncaharghita.ro honlapon.

Végül, de nem utolsó sorban Ábrahám Csaba egy fényképes bemutató által szemléltette a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Parkot. Megtudhattuk, hogy a Nemzeti Park tevékenysége a biodiverzitás megőrzésén alapszik. A park több mint 72 %-a védett, tehát itt nincs fakitermelés és nem folyik vadászat sem. Az itt tevékenykedő „ranger”-ek vigyáznak a növény és állatvilágra. De feladataik igen változatosak, többek közt figyelnek arra is, hogy az emberek amit oda visznek azt haza is vigyék, valamint a védett növényekről csak fotók készüljenek. A büntetések igen magasak: 5000 lej fölöttiek.

Ábrahám Csaba előadása keretében a diákok szemügyre vehették az általa nevelt kétféle fenyőcsemetéket is.

 

Csíkszereda, 2018. október 29.