Development Agency functioning as a subordinate institution of Harghita County Council

 

 

        A Greenpeace elkészítette a 2016-os évre vonatkozó jelentését a romániai erdőkben történt illegális fakitermelésről. A felmérés eredményei aggasztóak, de ugyanakkor bizakodásra is okot adnak, mivel annak ellenére, hogy hatalmas számokról, ezáltal károkról van szó, csökkenő tendencia vehető észre a korábbi évekhez képest. A 2016-os évben 9444 illegális fa kivágás történt, ebből 5222 minősült bűncselekménynek, ez 26 esetet jelent naponta, ami nagyon sok! Ellenben a 2015-ös évhez képest 47%-kal csökkent az illegális fakivágások száma, ami biztató jelnek mondható.


 

       Az illegális fakivágások felderítésében nagyon hasznosnak bizonyult a hatóságok által üzemeltetett Inspectorul Pădurii alkalmazás és www.inspectorulpadurii.ro honlap, amelyek segítségével a 3986 bejelentés érkezett a lakosság részéről, illetve 16214 bejelentés érkezett a 112-es segélyhívó számon is. Ugyanakkor a Greenpeace is rendelkezik egy www.salvezpadurea.ro honlappal, ahol szintén van lehetőség illegális fakitermeléssel kapcsolatos bejelentést tenni.


 

      A tanulmányt a Greenpeace az illetékes állami szervek adatai alapján készítette el, ami alapján elmondható, hogy általánosan csökkenő tendencia jellemző a romániai illegális fakitermelésre, de még sok a munka!


 

A tanulmány elérhető a következő linken: Greenpeace tanulmány