Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Erdőkultúra, erdőpedagógia - kihívások, lehetőségek a székelyföldi térségben címmel tartottak szakmai fórumot a csíkszeredai megyeházán december 15-én, pénteken. Bíró Albin, a Csíki Magánjavak elnöke moderálta a fórumot, és köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Bíró Zoltán bemutatta legújabbHagyomány és küldetés című kiadványukat, amely térítésmentesen igényelhető (http://bit.ly/2j8xsEl).

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei tanács tevékenységét ismertette ezen a területen. Mint mondta, szokatlan dolognak számíthat, hogy a megyei tanács az erdőgazdálkodással is foglalkozik, de szükséges, hiszen a testületet azért szavazták meg a lakosok, hogy foglalkozzon az őket érintő kérdésekkel. Hargita Megye Tanácsa 2008-tól foglalkozik a fenntartható erdőgazdálkodás témakörével. A RobinWood Plus projekt 2013-ban zárult, amelynek részeként Gyergyócsomafalva, Gyergyóremete, Madéfalva, Oroszhegy és Szentegyháza jutott támogatáshoz. A megyeelnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy hasonló hasznos projektekben kell részt venni a továbbiakban, amelyben Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége is közreműködik. Borboly Csaba hangsúlyozta, el kell érni, hogy helyben használják fel a fát, és ne külföldre exportálják. Ezért is indították el a fából való építkezés népszerűsítését, amelynek köszönhetően mára több középület, iskola, templom is fából épült. Hasonló célt kell erősítsen a modern székely házprogram is a fiatalok további lehetőségeinek növelése érdekében, az itthon való családalapításban pedig ugyancsak pénteken egy korábbi megbeszélésenismertették a megye polgármestereivel a bórszéki jó példát, ahol ingyen területeket biztosítanak a fiataloknak. Ugyancsak fontosnak tartotta a megyeelnök a szakoktatás népszerűsítését és támogatását. Ezen a téren októberben támogatta a megyei tanács a gyergyóhollói szakiskola erdészeti szakának támogatását. Mindezek mellett Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkárral is egyeztetéseket folytatott augusztusban Borboly Csaba az erdőgazdálkodás népszerűsítése és szakemberek képzése kapcsán Hargita megyében. Augusztusban pedig a Hermann Ottó intézetteltárgyaltak magyar nyelvű tankönyvek biztosítása érdekében. A megyeelnök kiemelte a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek szerepét is, akik most már megfelelően felszereltek és képzettek az erdőtüzek megfékezése terén is.

Borboly Csaba vetítettképes bemutatója megtekinthető az alábbi linken:

https://drive.google.com/file/d/10M4V1hTsOBp5Oyt15V0lZKNEok-imWDY/view

Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője hozzászólásában szintén az erdőpedagógia fontosságát emelte ki, hiszen, mint mondta, a közszolgálat tevékenységében nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, hogy a túrázók és az iskolások megtanulják az erdőt tisztelni, értékelni.

Becze István megyei tanácsos és a Csíki Magánjavak igazgatótanácsának tagja az erdei erőforrások helyi szintű kiaknázását tartotta fontosnak. Mint mondta, el kell érni, hogy az erdei gyümölcsöt és gombát ne külföldi cégeknek gyűjtsék be, hanem itthon értékesítsék és használják fel.

 

Csíkszereda, 2017. december 16.