Instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita

 

Eveniment: 

Greenpeace a publicat recent un raport legat de tăierile ilegale de lemn din România în anul 2016. Rezultatele evaluării sunt îngrijorătoare, însă în același timp dau și motive de încredere, fiindcă în ciuda numărului mare de tăieri ilegale, prin aceasta mari daune, se poate vedea o tendință în scădere față de anii precedenți. În 2016 au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contravenții și fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi, care e foarte mult! Cu toate acestea față de anul 2015 numărul de infacțiuni a scăzut cu 47%.

 

Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție de către autorități ca urmare a modificării legislației în domeniu și a creșterii gradului de transparență - aplicația de mobil Inspectorul Pădurii și site-ul www.inspectorulpadurii.ro, cu ajutorul căruia au sosit 3.986 de semnalizări din partea populației și în cursul anului 2016 s-au înregistrat 16.214 de apeluri la numărul de urgență 112. Totodată și Greenpeace are o platformă, numită www.salvezpadurea.ro, unde de asemenea se pot semnala tăierile ilegale de pădure.

 

Raportul a fost făcut de Greenpeace bazat pe datele colectate de la instituțiile cu atribuții de monitorizare și control, din care reiese o generală tendință de îngustare în cazul tăierilor ilegale de pădure din România, însă mai este mult de lucru!

 

Raportul poate fi vizualizat accesând link-ul următor: Raport Greenpeace.