Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége egyre nagyobb figyelmet fordít a „Vállalkozóbarát Hargita megye” programjában szereplő osztályfőnöki óralátogatásra. Célunk, a fiatalok szülőföldjükön való boldogulásának elősegítése, valamint, hogy fiatal vállalkozók, szakemberek bevonásával életképes jövőt, megélhetést tudjunk biztosítani.

2018. május 30.-án, szerdán az ügynökség szervezésében, került sor három tematikus osztályfőnöki óralátogatásra.

A reggeli órákban a „Kájoni János” Szakközépiskola, XI.-es, turisztikai technikus szakosztályába hívtunk vállalkozókat, illetve szakembereket. Az ügynökség igazgatója, Csilip Árpád köszöntötte a diákokat és a meghívott szakembereket. Az igazgató hangsúlyozta, hogy itthon is sok lehetőség van a fiatalok számára, viszont fontos, hogy a külföldön szerzett tapasztalatokat szülőföldjükön kamatoztassák, és ne alkalmazottként dolgozzanak, hanem saját maguknak teremtsenek munkahelyet: vállalkozásokat hozzanak létre.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója, felhívta a figyelmet az új marketing eszközök alkalmazásainak lehetőségére a turizmusban. Említést tett arról, hogy egyre nagyobb szerepet játszanak a közösségi portálok a turisztikai létesítmények népszerűsítésében és ismertette a diákokkal a megyére vonatkozó turisztikai adatokat.

Virág Zsuzsanna, a Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség munkatársa ismertette a fiatal regisztrált munkanélkülieknek szóló támogatási formákat. Itt szó esett az inassági és gyakornoki támogatásokról is.

Bodor Zsolt, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára a turisztikai szakma szépségéről beszélt, felvázolta az egyetem által biztosított továbbtanulási lehetőségeket és hangsúlyozta az idegen nyelvek ismeretének fontosságát. Az elhangzottak kapcsán Sapientias hallgatók is elmesélték, hogy miért esett a választás erre a szakmára.

A nap folyamán a „Venczel József” Szakközépiskolában és a „Kós Károly” Szakközépiskolában

további két osztályfőnöki óralátogatásra is sor került:

A „Venczel József” Szakközépiskolában, a Romsilva Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság részéről Ábrahám István erdészmérnök ismertette a szakma szépségét, az erdő fontosságát, és a természet szeretetét. Ábrahám István hangsúlyozta: fontos a szakmai felkészültség, valamint a szakmaválasztásban az, hogy mindenki válassza azt az utat ami a számára a legmegfelelőbb.

Boga Dénes, a Csíkszentsimoni „Fenyves” Közbirtokosság elnöke elmondta, ő is a „Venczel József” Szakközépiskolában tanult, és vázolta mivel foglalkozik a közbirtokosság, valamint azt, hogy milyen feladatokat látnak el.

Garden Proiect részéről János Ferdinánd a kertészeti és az erdészeti szakmák hasonlóságáról beszélt. A külföldön való boldogulás kapcsán, felhívta a diákok figyelmét: próbáljanak meg a végzettségüknek megfelelően elhelyezkedni, ismerjék meg a szakma csínját-bínját.

Ábrahám Csaba szemléltető eszközök segítségével mutatta be a csemeteültetés mozzanatait, az ehhez szükséges eszközöket, amelyet a diákok nagy figyelemmel és érdeklődéssel követtek.

A „Kós Károly” Szakközépiskolában Gál Szabolcs építészmérnök kiemelte, hogy fontos az iskolában megszerzett tudás, ami segít a hibák kiküszöbölésében a munka terén. Gál Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy a szakmában szakemberhiány mutatkozik, nem tartja rossznak hogy a fiatalok külföldön dolgozzanak, viszont az ott megszerzett tapasztalatokkal, a levont tanulságokkal térjenek haza.

Bajkó Tibor vállalkozó elmondta, függetlenül attól, hogy ezek a diákok az épületek tervezésében és kivitelezésében képzelik el a jövőjüket, fontos, hogy kihasználjanak minden olyan szakmai képzést, ami segít a hazai munkaerőpiacon való boldogulásban.

 

Csíkszereda, 2018. május 30.