Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

2021. február 23-án, 11 órától került sor a famegmunkálás szakon tanuló diákok számára rendezett szakmai napra. A helyszínt a Korondi Árcsó biztosította. Szakemberek beszéltek a famegmunkálás jelenéről és jövőjéről, majd a fiatalok megtekintték a gyakorlati lépéseket is a gyárlátogatás során.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnök köszöntőbeszédében kiemelte, hogy óriási a szakemberhiány, a szakma egy biztonságot tud adni, tudást, amit senki nem tud elvenni!

Kádár Tibor, az ügynökség erdőgazdálkodás program felelőse hangsúlyozta, hogy tévhit az, hogy az erdő fogy, ellenkezőleg: az elnéptelenedes miatt sok területet felhagynak, amit felvesz az erdő és hozzátette, hogy a faiparban nagy munkaerőhiány van.

Benedicsics Jenő, a Fogarasy Mihály Szakközépiskola vezetője, A faipar múltja, jelene és jövője címmel tartott előadást. Régebb tutajjal szállították és kézi szerszámokkal dolgozták fel a fát, most gépesítve van minden például koordináták szerint mérik be a kivágandó fát.

Cilip Árpád, az ügynökség igazgatója felhívta a diákok figyelmét, hogy mennyire fontos is a szakma elsajátítása és nem utolsósorban az, hogy diplomát is kapnak az iskola elvégzése után, hisz szinte minden pályázat esetében akkreditált szakmai diplomát kérnek. Fontos, hogy vissza nem térítendő pályázati támogatásról beszélünk. Ha külföldön próbálnak szerencsét akkor is a tanult szakmába tegyek!

A bemutatókat követően a diákok betekintést nyerhettek az Árcsó mindennapjaiba, sorra lehetett megnézni a munkafázisokat és kérdéseket intézhettek a cégvezető fele.