Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Date of event: 
hétfő, március 21, 2022 - 12:00
Place of event: 
Csíkszereda
Address: 
Strada Toplița 20,

Cilip Árpád, az Ügynökség igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta a Hargita Hazavár programot, valamint a Fejlesztési Ügynökség feladatkörét és tevékenységeit. Célunk a fiatalok itthon maradása, boldogulása. Ezeket az elveket úgy tudjuk népszerűsíteni az ifjúság körében, hogy jó példákat mutatunk nekik, pályázati lehetőségekben segítünk. Hargita Megye Tanácsa és a Fejlesztési Ügynökség számos Intership programot és munkalehetőséget biztosít a fiatalok számára, akik bizalommal fordulhatnak az intézményhez.

 

Elekes Mózes, az Ügynökség erdőmérnök kollégája bemutatta a 2021-ben elvégzett kutatások eredményeit, amely által az erdészet szakos diákok valós betekintést nyerhettek a Hargita megyei erdők és közbirtokosságok életébe és helyzetébe.

 

Szakács Sándor, erdőmérnök ismertette az erdőrendészetek adminisztrációs eljárását, valamint a diákok jövőbeli elhelyezkedési és továbbképzési lehetőségeit. Kihangsúlyozta, hogy Romániában március 15. és április 15. között tartják az Erdők Hónapját.

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte a környezettudatosság fontosságát, a „zöld átállást”. Ennek jegyében hangsúlyozta az erdészek és közbirtokosságok szerepét a társadalomban, hogy mennyire nélkülözhetetlen az ők tevékenységük. Buzdította a fiatalokat szakmai tudásuk bővítésére, mivel manapság gyökeres változások tanúi lehetünk, amely által felértékelődik az erdész szakma. A negatívumok ellen a tanulással, képesítéssel, rákészüléssel lehet védekezni. A fiatalok nagy előnye a rugalmasság, az új dolgokra való nyitottság, mivel számos új technológia létezik már az erdőgazdálkodás területén, ugyanakkor folyamatosan bővül a pályázati lehetőségek sora is, amelyben az Ügynökség a fiatalok támogatását, útba igazítását vállalja.

 

Köszönjük a Venczel József Szakközépiskolának a partnerséget és a diákoknak az aktivitást.