Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

A képviselőház döntőházként szavazta meg az inas törvény és a gyakornoki törvény módosítását, amelynek értelmében a munkaadók havi 250-300 euró értékű támogatást kaphatnak, amennyiben fiatal inasokat, frissen diplomázott gyakornokokat alkalmaznak.

 

A jogszabálytervezet a szükséges pénzforrásokat EU-s finanszírozásból és a munkanélküliségi segélyalapból különítené el. Havi 1125 lejt, azaz 250 eurót kapnának azok a vállalkozók, akik az inas törvény előírásainak megfelelően egytől három évig terjedő időszakra munkaszerződést írnak alá frissen diplomázott, szakiskolát végzett fiatalokkal. 1350 lejt, azaz 300 eurónak megfelelő összeget kapnak azok a munkaadók, akik a gyakornoki törvényben foglaltak szerint, hat hónapra, felsőfokú végzettséggel rendelkező gyakornokokat fogadnak.

Mint ismeretes, a múlt parlamenti ciklusban az RMDSZ kezdeményezésére született az a törvény, amely előírja, hogy a felsőoktatási végzettséggel rendelkező fiatalok hat hónapos szakgyakorlatot végezhetnek el első munkahelyükön, munkáltatójuk pedig ezért állami támogatást kap cserébe. A ma elfogadott törvénytervezet egy jelentősen nagyobb összeget irányoz elő erre a célra. Ugyanakkor az RMDSZ támogatta az önkéntességi törvényt is, amely kimondja, szakmai tapasztalatnak ismerik el a szakirányon belüli önkéntességet, több lehetőséget teremtve a fiataloknak az állásinterjúkon, valamint pályázataik elbírálásánál.

Az elfogadott jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozta meg, így az, az államelnöki kihirdetést követően hatályba lép.

Forrás: www.rmdsz.ro