Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

40 000 eurós vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azon 18 életévüket betöltött vállalkozó kedvű, külföldön dolgozó fiatalok, aki hazatérnének és itthoni vállalkozás indításában gondolkodnak. A Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapok Minisztériuma által támogatott program keretében 32 szervezetnél lehet pályázni.

A program célja a munkanélküliség csökkentése, munkahelyek létrehozása azon vállalkozások támogatása által, amelyek nem mezőgazdasági tevékenységet végeznek városi környezetben. Bárki pályázhat, akinek a lakcíme a hét fejlesztési régióban van, kivéve Bukarest – Ilfov megyét, igazolni tudja, hogy az előző legalább 12 hónapban külföldön tartózkodott, nem nyugdíjas vagy NEET fiatal. Emellett vállalkozói tapasztalat, szakmai tapasztalat vagy szaktudás szükséges az újonnan indított vállalkozás működési területén. A vállalkozás székhelye és a munkavégzés helye városi környezetben kell legyen és a vállalkozás nem folytathat halász vagy agrár tevékenységet.

Az érdeklődők legfeljebb 178 112 RON/40 000 euró-ra pályázhatnak, 6 hónapon belül 2 munkahelyet kell létrehozzanak, amelyeket 18 hónapig fenn kell tartani. A pályázott összeg 75%-át kapja meg a pályázó a pályázat elején, a maradék összeget abban az esetben tudja igényelni egy év után, amennyiben 12 hónap elteltével a vállalkozás bevétele eléri a 75%-os finanszírozás 30%-át.

Az elszámolható költség többek között a fizetés, a felszerelés és alapanyag vásárlás, a felszerelés és ingatlan bérlés is.