Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő fejlesztési ügynökség 2016-ban is felmérést készített a helyi vállalkozók körében, hogy valós képet alkothasson a helyi munkaerő minőségéről, illetve a munkaerőhiány mértékéről. Az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt 1 év során a válaszadó vállalatok egyharmada általában talált megfelelő munkaerőt a meghirdetett állásaira, illetve 30%-a talált megfelelő szakembert, de nem a meghirdetett állásra. A vállalkozók 40%-a azt nyilatkozta, hogy sajnos jelentkező is ritkán akadt a meghirdetett állásokra.

Valamint arra is fény derült a felmérésből, hogy a vállalkozók mindössze 2%-a vélekedik úgy, hogy könnyen lehet megfelelő munkaerőt találni a meghirdetett állásokra, 30%a- kénytelen szakképzetlen munkaerőt alkalmazni a meghirdetett állásokra, 45%-a szerint alig lehet megfelelő munkaerőt találni.

A vállalatok egynegyedénél az alkalmazottak átlagéletkora kevesebb mint 35 év. A vállalatok mindössze 2%-nál nagyobb az alkalmazottak átlagéletkora 50 évnél. Emellett a vállalkozók majdnem 40%-a alkalmazott az elmúlt időszakban végzős diákot a meghirdetett állásokra.

Arra a kérdésre, hogy a helyi munkaerőpiac kínálata milyen hatással van a vállalkozás termelékenységére, a vállalatok majdnem fele azt válaszolta, hogy sokkal többet tudna termelni, de nem talál megfelelő szakembereket. A felmérésben részt vevő vállalatok kb. 45%-a szerint nem befolyásolja a termelékenységet a helyi munkaerő-piaci kínálat.

A felmérésben részt vevő cégek 40%-nál gyakran előfordult, hogy az alkalmazottak egyik napról a másikra bejelentették, hogy külföldre mennek dolgozni, szintén 40%-uknál ritkán fordult elő ez a helyzet, és mindössze 20%-uk állította, hogy nem történt soha meg, hogy az alkalmazottaik egyik napról a másikra bejelentették volna, hogy külföldre mennek dolgozni.

Térségekre lebontva, a gyergyói zónában a válaszadó vállalatok 35%-a talált megfelelő szakembert a meghirdetett állásokra, a csíki térségben pedig a vállalatok 34%-a talált az elmúlt egy évben megfelelő szakembert. Továbbá kiderült, hogy a csíki térségben a vállalatok majdnem 70%-ánál jelentkező is ritkán akadt a meghirdetett állásokra, az udvarhelyi térségben a vállalatok 40%-ánál áll fenn ez a helyzet.

Emellett a csíki térségben tevékenykedő vállalatok kb. 40%-a nyilatkozta azt, hogy nehezen találnak megfelelő munkaerőt, míg ez az arány az udvarhelyi térségben és a gyergyói térségben jóval alacsonyabb szinten van (a gyergyói térségben 23% körül, az udvarhelyi térségben 24,5%).

A gyergyói térségben a vállalatok több mint 60%-ánál az alkalmazottak életkora 35 és 45 év közötti. A csíki térségben a válaszadó vállalatok több mint 40%-a az nyilatkozata, hogy náluk az alkalmazottak átlagéletkora kevesebb mint 35 év. Az udvarhelyi térségben a válaszadó vállalatok több mint 65%-a nyilatkozta azt, hogy alkalmazottai a 35-45 év közötti korcsoportba tartoznak.

A csíki vállalkozók közel 36%-a, míg a gyergyói cégek közel 27%-a elégedett a végzős diákok szakmai felkészültségével. Viszont ami az udvarhelyi vállalkozókat illeti, a válaszadó vállalatok 45%-a elégedett a végzős diákok szakmai felkészültségével.

A legtöbb végzős diákot a gyergyói térségben alkalmazták a vállalkozók: a válaszadó cégek több mint 45%-a alkalmazott végzős diákot az elmúlt időszakban, míg a felmérésben szereplő összes vállalat 25%-a alkalmazott az elmúlt időszakban végzős diákot a meghirdetett állásokra.

Leggyakrabban az udvarhelyi térségben tevékenykedő vállalatok szembesültek azzal a ténnyel, hogy az alkalmazottaik egyik napról a másikra bejelentették, hogy külföldre mennek dolgozni, míg ez a helyzet a csíki térségben fordult elő a legritkábban.

Ami a munkaerő-keresletet illeti, Hargita megyében a felmérés szerint nagy igény mutatkozik a vállalkozók körében az asztalos, lakatos, ács és villanyszerelő, szakács és pincér szakemberek iránt.

 

Bővebb információ a mellékletben szereplő csatolmányban.