Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Turisztikai és mezőgazdasági profilú osztályok tanulói vettek részt a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által május 16-án, csütörtökön a "Tivai Nagy Imre" Szakközépiskolában tartott osztályfőnöki órán.

Cilip Árpád, az ügynökség igazgatója miután ismertette az általa vezetett intézmény tevékenységeit, elmondta, hogy a szakma a szülőföldön való boldogulás egyik alapköve lett már napjainkban. Több pályázati lehetőséget említve arra biztatta a fiatalokat, hogy merjenek munkahelyeket teremteni maguknak, és bátran forduljanak intézményükhöz üzleti tervvel és pályázati kérdésekkel, de akár a gyakornoki program nyújtotta lehetőségek kapcsán is.

Király Szabolcs, az ügynökség munkatársa három, a diákok körében végzett felmérés eredményét ismertette. Bemutatta a Hargita megye végzős diákjai körében végzett felmérés, a jelenleg külföldön dolgozó fiatalok körében végzett kérdőívezés, valamint a VIII. osztályosok körében végzett primer kutatás eredményét. A fiatalokat vonzza a jó kereseti lehetőség, amit külföld kínál, viszont sokan közülük nem gondolják meg, hogy kiadások is vannak, ezért fontos viszonyítani a jövedelmet a kiadásokhoz. Az eredmény meglepő lehet! A bemutató során az is kiderült, hogy nagyon fontos a szakképzés, hisz egy szakképzett alkalmazottnak, a szakképzetlenhez viszonyítva kétszer akkora jövedelme lehet.

Az eseményen jelen volt Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba és a fiatalokat arra biztatta, hogy legyen jövőképük és tartsanak ki mellette!

Sokra vagytok képesek! Fontos, hogy legyen egy jövőképetek, és eszerint haladjatok az életben, hisz a „mama hotel”, nem megoldás! Két fő irányvonal van a pályaválasztásban: az egyik, hogy vállalkozó lesz valakiből, a másik az, ha alkalmazott lesz. Amennyiben egy fiatal vállalkozni szeretne, számos pályázati lehetőség van, amit ki lehet használni. A pályázati lehetőségekkel kapcsolatos információkban Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének csapata tud segíteni.

Tekintettel a fennálló munkaerőhiányra, a szakképzés fontossága egyre növekszik, hisz a külföldön szerencsét próbáló fiataloknak sem mindegy - hazatérve szülőföldjükre –, hogy minimálbérből kell-e megéljenek, vagy a tanult szakmában, már tapasztalt szakemberként el tudnak helyezkedni. Nem lehet jövőkép az, hogy valaki többedmagával egy konténerbe, külföldön dolgozva éljen több hónapon át - mondta a megyeelnök, és hozzátette: mint döntésképes fiatalok, felelősek vagytok az iskolátok, valamint a szülőföldetek fejlődéséért!