Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Székely termékek a Góbéfest-en

 

A Székely termékek színes kínálatával voltak jelen a Hargita megyei termelők a három napig tartó Góbéfesten, Manchesterben. Az Albert téren II. alkalommal megrendezésre kerülő eseményen, szóróanyagok és népszerűsítő termékek által Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége gondoskodott a 122 Székely termék védjegy alá tartozó termelő népszerűsítéséről. Az aktuális Hargita megyei turisztikai eseményeket Hargita Megye Turisztikáért felelős egyesülete mutatta be.

Az Angliában egyedülinek számító fesztiválon - számos kulturális esemény mellett - Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében több mint tíz termelő vett részt a hagyományos eljárással előállított egészséges élelmiszereikkel. Így a Fenyőalja Egyesület részéről Orbán Melinda és Ambrus Klára lekvárokat és szörpöket állított ki, és a Szent Ábrahámi gyógynövényes kert képviseletében Csiki Emese gyógynövényekkel volt jelen. Szintén gyógynövényeket állított ki standján Albert Flórián. Gyergyószentmiklósról Bartha Zsolt mézzel, a Székelyfalat hentesáruval, Salamon Éva tojásfestési termékeivel volt jelen és végül de nem utolsósorban a Zolsport a kürtőskalács készítés teljes folyamatát mutatta be.

Fontosnak tartjuk termelőink szülőföldjükön való támogatását is, viszont legalább annyira fontos a hagyományos és helyi termékeink külföldön való népszerűsítése. Ezen termékek erőssége nemcsak hagyományos jellegükben rejlik, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásukban is. A manchesteri fesztiválra több mint tizenöt ezren látogattak el.