Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség

 

Értékünk az erdő!

Térségünk gazdag természeti értékekkel büszkélkedhet, amelyekben az erdők kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének Hargita Megye Tanácsa által megbízott hatáskörébe tartozik az erdészet területén nyújtott tájékoztatás és tanácsadás biztosítása, amely prioritásaink között szerepel.

Az elmúlt periódusban csapatunk közösen Hargita Megye Tanácsával, Hargita-Hegység Közösségi Fejlesztési Társulással, Székely Gazdaszervezetek Egyesületével és a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetségével nagy erőkkel dolgozott az első alkalommal megtartott Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciájának színvonalas megszervezésén.

Az egész napos esemény során fő téma kerül megvitatásra, amelyek a következő négy panelbeszélgetésbe tömörülnek:

Az uniós erdőgazdálkodási stratégia és azon belül a Romániára elkészült erdészeti stratégia, amely bemutatását a brassói Transilvania egyetem erdészeti és fakitermelési karának professzorai mutattak be. Ugyancsak szó esett az európai erdőtulajdonosok véleményéről az Európai Uniós erdőstratégiáról, amelyet az Európai Erdőtulajdonosok Szövetségének főtitkára képviselt.

Második fontos témánk a digitalizáció lehetősége az erdőgazdálkodásban. Szó esett a füst- és zajérzékelők szerepéről az erdős területek megfigyelésében. A FAO Erdészeti Bizottságának nyugalmazott munkatársa részletezte a 15. Szöuli Erdészeti Világkongresszus eredményeit a digitalizáció terén.

A harmadik panelben a természetvédelmi törekvések bemutatására került sor az erdőgazdálkodásban. Ezen témát a Természetvédelmi Területeket Kezelő Országos Ügynökségének Hargita megyei kirendeltségének vezetője is részletezte. Ezek mellett a mobil hidak fontosságáról is beszélt a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal munkatársa. Bemutatásra került a Magyarországon már évek óta működő példaértékű erdei iskola mozgalom.

Talán egyik legfontosabb témánk az erdőfelújítási támogatások lehetőségének ismertetése az erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók számára, mivel fontos, hogy teljeskörű és átlátható tájékoztatást kapjanak az érintettek. Ezen témákról a Minisztérium és a Parlament képviselői nyújtottak hiteles információt.

A fent említett témák mellett az esemény kiemelkedő pillanata a forestinhargita.ro új szakmai weboldal elindítása volt, ahol az eseményt élő közvetítésen követhették végig azon érdeklődők, akiknek nem volt alkalmuk személyesen részt venni. Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsának Facebook oldalán is lehetőség van az élő közvetítés megtekintésére.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, örömét fejezte ki a nagyszámú érdeklődést látván, illetve szorgalmazta a közös munka folytatását a jövőre vonatkozóan. Eseményünk színvonalát tovább emelte Tánczos Barna, Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium minisztere, aki gratulált a szervezőknek, tájékoztatta a résztvevőket és bíztatta az érintetteket, hogy megtartható a szakma tekintélye. Könczei Csaba, parlamenti képviselő, szorgalmazta a közös gondolkodást, illetve a közös cél fele történő törekvést.

Az erdőgazdálkodás és az erdőkben rejlő lehetőségek Unió szinten is mindennapi téma, ugyanis számos stratégiába beépíthető.Ilyen a Közös Agrárpolitika, az Európai Zöld Megállapodás vagy a Biodiverzitási Stratégia, ami az erdős területek védelmét, a zöldítési folyamatot és a biodiverzitás megőrzését illeti.

Örömmel láttuk, hogy a konferencia nagy népszerűségnek örvend több, mint 240 érdeklődő látogatott el személyesen Hargita Megye Tanácsa épületének Amfiteátrumába. Célunk egy olyan munkacsoport létrehozása, ahol az erdőgazdálkodás érintettjei állandó jelleggel kommunikálhatnak egymással, tovább erősítve az integrációt.

Tovább folytatjuk a közös munkát!